politiecommissariaat Sint jans Molenbeek

Een politie die geen contact heeft met de bevolking, die bepaalde wijken van de gemeente niet kent en zelfs "angst heeft voor de omgeving". Dat vernietigend beeld schetst het Comité P, dat de politiediensten controleert, van het politiewerk in Molenbeek. De politiezone zegt in een reactie dat er sinds het rapport al heel wat veranderd is, onder meer via versterkte wijkcommissariaten en dagelijkse patrouilles te voet.

Het comité P maakte vorig jaar al een rapport over het politiewerk in twee Molenbeekse wijken. Maar gisteren gaf het in het parlement, achter gesloten deuren, een samenvatting van de resultaten. De Standaard schreef daarover.

De politiezone Brussel-West, die bevoegd is voor Molenbeek, krijgt als belangrijkste kritiek dat ze alleen in de ‘probleemwijken’ komt als ze opgeroepen wordt en moet tussenkomen. Anders zijn ze daar niet te zien. "En daardoor groeit de kloof met de burgers alleen maar", klinkt het.

Het Comité P vraagt de politie om meer gewoon aanwezig te zijn in het straatbeeld van Molenbeek en met de problemen van de mensen bezig te zijn. De politie moet "de vinger aan de pols houden" en oprecht geïnteresseerd zijn in de wijken.

'Ook patrouilles te voet in probleemwijken'
De politiezone Brussel-West reageert in een communiqué dat het onderzoek tot maart 2013 liep, en het Comité P de resultaten al eind 2014 aan de zone voorlegde.

De zone heeft het onderzoek naar eigen zeggen niet afgewacht om aanpassingen in hun werking door te voeren. Zo noemt de woordvoerder onder andere de versterkte wijkcommissariaten en dagelijkse patrouilles te voet als verbeteringen.

'De patrouilles te voet gebeuren over heel ons grondgebied, dus ook in de zogenoemde probleemwijken', verduidelijkt politiewoordvoerder Johan Berckmans telefonisch aan onze redactie. Ten slotte werpt hij in de mededeling het multiculturele karakter van Sint-Jans-Molenbeek en het personeelstekort bij de Brusselse politie op als elementen om rekening mee te houden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni