Edmond Machtensstadion RWDM 4

Molenbeek zet deur op een kier voor nieuw RWDM

FVDE
© FM Brussel
24/03/2015

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek heeft een amendement toegevoegd aan de conventie voor het Edmond Machtensstadion, die morgen op de gemeenteraad gestemd wordt. Molenbeek laat daarin nu toch een opening voor het nieuwe RWDM-project.

In de oorspronkelijke tekst gaf Molenbeek aan tweedeklasser White Star voor 9 jaar lang de exclusiviteit over het Edmond Machtensstadion. Dat zou betekenen dat enkel White Star van het stadion gebruik mag maken, tenzij die club expliciet instemt met een medehuurder.

Maar nu keert de gemeente dus gedeeltelijk op haar stappen terug. In het amendement staat dat White Star en de gemeente met RWDM zullen onderhandelen over een “cohabitatie” van het stadion. Dat gaat onder meer over verdeling van onderhouds- en veiligheidskosten.

Aan de koerswijziging door de gemeente zijn heel wat besprekingen vooraf gegaan, zegt Dirk Berckmans van de partij Gemeentebelangen, die pas vorige week toetrad tot de meerderheid in Sint-Jans-Molenbeek.

“Wij hebben de voorbije weken achter de schermen druk overleg gevoerd met de betrokkenen, om de mogelijkheid te laten dat RWDM in het Edmond Machtensstadion kan spelen. Nu is het aan de mensen van het project zelf om verder te werken en het nieuwe RWDM te realiseren. Er moet nu zo snel mogelijk werk gemaakt worden van een concrete organisatie, en om de nodige stappen te zetten zodat ze de club echt kunnen uitbouwen”, zegt Berckmans aan FM Brussel.

Maar niet iedereen reageert enthousiast op de aangepaste conventie. Volgens leden van de oppositie in Molenbeek heeft White Star nog steeds alle sleutels in handen.

"Het voorstel dat nu op tafel ligt, zegt eigenlijk dat White Star kan vastleggen onder voorwaarden RWDM kan opstarten. Terwijl wij vinden dat het de gemeente is die objectieve voorwaarden moet opleggen aan beide mogelijke huurders. Het lijkt bovendien heel erg op belangenvermenging, omdat de voorzitter van de gemeenteraad (Michel Eylenbosch) rechtstreeks door White Star betaald wordt en een officiële functie binnen de club heeft", zegt Jef Van Damme (SP.A) aan FM Brussel.

"RWDM is welkom, als ze een goed project hebben"
White Star maakt nog maar sinds dit seizoen gebruik van het Edmond Machtensstadion. Daarvoor speelde de club in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Volgens manager John Bico staat de club ervoor open om het stadion te delen met een andere club. Maar dan moet er wel een goed project voorliggen.

"Wij zijn zeer gastvrij, het stadion is groot en er is plaats voor iedereen. De dag dat die nieuwe club het levenslicht ziet en en er goede afspraken gemaakt worden die de gemeente aanvaardt, dan is die club welkom", zegt Bico aan TV Brussel.

De supporters van RWDM hebben opgeroepen om woensdagavond op de gemeenteraad te protesteren tegen het exclusiviteitscontract.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni