gemeenteplein Molenbeek 03 c Bart Dewaele

Molenbeek wil van Gemeenteplaats nieuw Sint-Goriks maken

SDS
© brusselnieuws.be
15/04/2015

Molenbeek zet in op een verdere herwaardering van de Gemeenteplaats. Er komen terrasjes en nieuwe horecazaken, die een gemengd publiek en ook toeristen moeten aantrekken. "Die moeten hier ook geperste kop kunnen eten."

De Molenbeekse schepen van Economische Ontwikkeling, Ahmed El Khannouss (CDH), droomt ervan dat de Gemeenteplaats over twee of drie jaar evenveel bezoekers zou lokken als het Sint-Gillisvoorplein of het Sint-Goriksplein. Na de ingrijpende werken die van het plein een in theorie autovrije zone hebben gemaakt, heeft het gemeentebestuur van Molenbeek nog grootsere plannen.

Zo wil ze de lokale horeca doen heropleven, meldt La Dernière Heure. Sinds enkele maanden hebben twee horecazaken op het plein de deuren geopend: de pannenkoekenzaak You Delice en de halal-Thai Thaï Moury.

De twee zaken hebben allebei een aanvraag ingediend om op het plein een terras te mogen installeren en krijgen van de gemeente nu groen licht. “Maar we moeten het reglement ter zake eerst nog wat aanscherpen”, zegt El Khannouss aan brusselnieuws.be. “We willen uniforme terrasmeubels, zodat het geen rommeltje wordt. De terrassen moeten een zekere sfeer en klasse uitstralen.”

Ook een nieuwe bloemenzaak opende recent de deuren op het plein.

Stoemp en kop
De gemeente Molenbeek is eigenaar van drie aanpalende winkelruimtes op het plein. Die wil ze gaan verhuren, alle drie apart of in zijn geheel. El Khannouss droomt van een taverne met typisch Brusselse gerechten. “We willen meer culinaire diversiteit. Het Meininger Hotel ligt hier vlakbij, en de gasten zouden hier terecht moeten kunnen als ze kop willen proberen, of stoemp. Toeristen hier levert ook weer jobs op.”

Er hebben zich al kandidaat-horecazaken aangemeld, maar El Khannouss wil weloverwogen alle dossiers tegen elkaar afwegen. In de komende weken neemt Molenbeek een beslissing.

Sinds januari is ook de markt op donderdagen weer tot leven gewekt. Daarnaast spoort de gemeente de eigenaars van de huizen op het plein aan om hun façades weer in hun oude glorie te laten herstellen. Wie daarvoor het door de gemeente opgerichte sociale-economiebedrijf Green Works inschakelt, hoeft alleen het deel te betalen dat niet door gewestelijke subsidies wordt gedekt.

GreenWorks doet dan het papierwerk om de gewestsubsidie te krijgen. “Dat verlaagt de drempel, ook financieel, voor heel wat eigenaars”, zegt El Khannouss.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni