Molenbeek: ‘Wekelijkse vuilnisophaling wordt ramp’

© brusselnieuws.be
06/03/2015

De gemeente Molenbeek protesteert tegen het nieuwe vuilnisophaalplan van staatssecretaris voor Netheid Fadila Laanan (PS). De gemeente vreest dat haar inspanningen voor meer netheid teniet zullen worden gedaan. “Grote gezinnen in kleine woningen zullen het moeilijk krijgen.”

In het plan dat de regering donderdag goedkeurde, wordt de witte zak voor restafval nog slechts een keer per week opgehaald in plaats van twee, met daarnaast nog een oranje zak voor organisch afval. De maatregel zou ingaan in de lente van 2016.

De gemeente Molenbeek is niet te spreken over de beslissing. Schepen voor Openbare Netheid Olivier Mahy (MR) heeft net 25 extra mensen in dienst genomen om de straten net te houden. De nieuwe regeling zal de overlast opnieuw doen toenemen, denkt hij.

"Een ophaling van restafval per week is nonsens. In onze gemeente wonen er veel grote gezinnen in kleine woningen. Een groot aantal onder hen heeft de mogelijkheid niet om afval in een kelder te brengen, op een terras of in een tuin te bewaren. De geurhinder en het plaatsgebrek zullen sommige mensen ertoe aanzetten om hun afval op de openbare weg te gooien of in openbare vuilnisbakken te gooien”, zegt hij.

Mahy vraag al langer aan Net Brussel om te experimenteren met permanente containers in de Ransfort-, Brunfaut-, Zwart Paard- en Kolomstraat. “Dit verzoek blijft vandaag steeds onbeantwoord.”

Mahy gaat nu praten met Laanan om te vragen de ophaling opnieuw naar twee keer per week te brengen. Zoniet wil hij een aanzienlijke stijging van de subsidies voor netheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni