Molenbeek verdeeld over museum aan Ninoofsepoort

EVC
© brusselnieuws.be
24/01/2014

De Molenbeekse meerderheid vraagt een vast engagement van het Brusselse Gewest en van Beliris om het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst aan de Ninoofsepoort te vestigen. N-VA en PTB-PVDA stemden tegen de motie, de PS onthield zich.

De meerderheidspartijen MR-CDH en Ecolo hadden samen een motie ingediend waarin ze aan het Brussels Gewest en aan Beliris – het samenwerkingsverband met de federale overheid – vragen zich te engageren om een museum voor moderne en hedendaagse kunst in te planten aan de Ninoofsepoort. Die site is samen met de garage van Citroën aan IJzer een van de twee meest logische locaties om het in de kanaalzone geplande museum te realiseren.

De meerderheidspartijen keurden de motie unaniem goed. Het enige aanwezige raadslid van oppositiepartij SP.A, Hassan Rahali, stemde mee met de meerderheid. Dat is niet onlogisch, aangezien partijgenote en Vlaams parlementslid voor Brussel Yamila Idrissi een van de grote pleitbezorgsters is van het museum aan de Ninoofsepoort.

Gentrificatie
De raadsleden van de PS-oppositie hebben zich onthouden. De argumentatie is opvallend: volgens raadslid Paulette Picquard (PS) heeft Molenbeek al voldoende cultuurpolen en past het museum niet in de wijk.

PTB-PVDA én N-VA stemden tegen, om uiteenlopende redenen. Volgens Dirk De Block (PTB-PVDA) dreigt het museum de huidige bewoners van de wijk te verdringen. Hij vreest met andere woorden voor gentrificatie.

Dirk Berckmans (N-VA) stemde tegen om diverse redenen. “De motie was helemaal niet onderbouwd. Zo kan iedereen met ideetjes afkomen”, zegt hij aan brusselnieuws.be. “In de motie is ook sprake van een groot museum. Daardoor zal de oppervlakte die overblijft voor een broodnodige groene ruimte op die plaats zeer klein zijn.” Berckmans vreest ook dat het project nog jaren zal aanslepen, wat de heraanleg van de Ninoofsepoort zal vertragen.

Door een bijzonderheid in het gemeentereglement kan een motie enkel worden aangenomen bij unanimiteit van stemmen. De uitslag (meerderheid tegen oppositie min SP.A) was dus onvoldoende om de motie te bekrachtigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni