Molenbeek talmt met parkeerplan

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
28/01/2015

Sint-Jans-Molenbeek is de enige Brusselse gemeente die nog niet aan een parkeerplan is begonnen. De gemeente kreeg daarvoor tot december de tijd. De nieuwe deadline is in september. Tegen dan wil het gemeentebestuur de zaken naar eigen zeggen grondiger aanpakken.

Alle Brusselse gemeenten hadden tegen december de tijd om aan te geven of ze een parkeerplan zelf zouden opstellen of zouden ‘uitbesteden’ aan het nieuwe Brusselse parkeeragentschap. Molenbeek is de laatste gemeente in Brussel die dat niet heeft gedaan. Dat viel te vernemen tijdens de jongste gemeenteraad, na een vraag van oppositieraadslid Jef Van Damme (SP.A).

“Er waren vele vragen bij zowel meerderheid als oppositie,” zegt schepen van Mobiliteit Jan Gypers (Open VLD). “Men vindt onder meer dat de gemeenteraad buitenspel wordt gezet wanneer het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de leiding neemt van het parkeerplan. Het parkeerplan deelt Brussel op in bepaalde sectoren, en dat is voor ons een twistappel.”

Het alternatief is dat Molenbeek het werk zelf zal doen, maar volgens Gypers steekt de financiële situatie daar een stokje voor. “Vermits Molenbeek financieel begeleid wordt door het gewest, zijn de uitgaven bevroren, en kan de gemeenteraad ook niet stemmen over nieuwe uitgaven die nodig zijn om het parkeerplan in eigen beheer uit te geven. De nieuwe deadline is september.”

Gypers benadrukt dat hij aan een ontwikkelingsplan werkt dat onder meer de mobiliteit in de gemeente in goede banen moet leiden. Molenbeek heeft een parkeerprobleem, en met het stedelijke ontwikkelingsplan wil Gypers subsidies aantrekken die dit moeten verhelpen. Er wordt daarvoor ook samengewerkt met de Brusselse bouwmeester, de NMBS-dochteronderneming Eurostation en de Brusselse ontwikkelingsmaatschappij Citydev.”

Jef Van Damme van zijn kant gelooft dat het uitblijven van een parkeerplan vooral aantoont dat het rommelt binnen de Molenbeekse meerderheid. De mobiliteitsviolen zouden niet gestemd zijn tussen MR, Ecolo en CDH.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni