Molenbeek laat contract met White Star ontbinden

FVDE
© FM Brussel
12/10/2015

Een nieuwe aflevering in de stadionsaga in Molenbeek: tweedeklasser White Star moet na dit seizoen waarschijnlijk vertrekken uit het Edmond Machtensstadion. "We zijn gedegouteerd door de houding van White Star. Een huurder die de regels niet respecteert, kunnen we niet aanvaarden", zegt schepen Karim Majoros (Ecolo).

Het schepencollege van Sint-Jans-Molenbeek heeft maandagmiddag de beslissing genomen om het negen jaar durende contract met White Star te laten ontbinden. Enkel indien de club haar gedrag aanpast kan daar nog verandering in komen.

Maar volgens schepen van Gemeentelijke Eigendommen Karim Majoros is daarvoor een mirakel nodig. “White Star weigert op elke manier om mee te werken aan het delen van het stadion. Ze weigeren om de sleutels te geven en om te onderhandelen over de technische details”, zegt Majoros.

White Star geeft daarmee geen gehoor aan de beslissing van de rechtbank. Die besloot op 12 augustus dat White Star en vierdeklasser RWDM het stadion moeten delen. Enkele weken geleden veranderde White Star nog zonder toelating de sloten van het stadion, toen RWDM een actie organiseerde om het stadion te kuisen. Toen kwam een gerechtsdeurwaarder ter plaatse en liet de gemeente al weten dat het stappen zou ondernemen tegen White Star.

Als de gemeente doorzet met de ontbinding, mag White Star wel het huidige seizoen nog uitdoen. Volgend seizoen zou de club dan zonder stadion zitten.

Onenigheid
Opvallend is dat niet iedereen in het Molenbeekse gemeentebestuur op dezelfde golflengte zit. Tijdens de zitting van het gemeentebestuur stemden de schepenen van MR en Ecolo voor de resolutie, de schepenen van cdH waren tegen.

Onder hen ook schepen van Sport Ahmed El Khanouss. Hij haalde White Star in 2014 van Sint-Lambrechts-Woluwe naar Molenbeek. El Khanouss is ook de drijvende kracht achter het contract met White Star, dat de gemeente in maart afsloot. Daarbij kreeg White Star het gebruiksrecht van het stadion voor negen jaar toegewezen. Oppositiepartijen hadden felle kritiek op dat contract, en vooral op de lange duurtijd ervan.

El Khanouss toonde zich bovendien al langer een koele minnaar van het nieuwe RWDM. Zo deed hij bijvoorbeeld al meermaals zijn beklag over racistische beledigingen die hij op sociale media van RWDM-supporters ontving naar aanleiding van de stadionkwestie.

De onenigheid in het schepencollège is volgens Majoros geen oorzaak van problemen. “We kunnen het niet over alles eens zijn. Dit weerhoudt ons niet om op andere thema’s wel overeen te komen, en om deze beslissing loyaal uit te voeren. Het gemeentebestuur van Molenbeek is niet de VN-Veiligheidsraad, waarin elk lid een vetorecht heeft.”

Sabotage
Het gemeentebestuur gaat ervan uit dat deze kwestie voor de rechtbank zal eindigen. Molenbeek verwacht immers geen plots ommezwaai van White Star, en het gerecht moet beslissen over de ontbinding van het contract.

De hele zaak is vooral goed nieuws voor RWDM, dat nu al moeilijkheden kent met de praktische organisatie van zijn thuiswedstrijden in het Edmond Machtensstadion. Zaterdag vindt de eerste thuiswedstrijd plaats, tegen Sterrebeek. Toch blijft er de vrees dat White Star nog stokken in de wielen zal steken, bijvoorbeeld door opnieuw de sloten te vervangen of door de elektriciteits- of watertoevoer af te sluiten.

De gemeente is op haar hoede: “De gemeente is elke dag ter plaatse om te controleren of alles in orde is. Er zijn nog enkele reparaties nodig, en die zullen deze week gebeuren. We weten dat White Star zeer creatief kan zijn, al hebben we voorlopig geen signalen dat ze nog iets zullen proberen om de match van RWDM te saboteren. Als ze dat toch doen, krijgen ze ongetwijfeld een gerechtelijke verordening in de bus”, besluit Majoros.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni