Antwerpsepoort

Mogelijk wekelijkse biomarkt in Alhambrawijk

TG
© brusselnieuws.be
15/01/2016

De kans is groot dat de Alhambrawijk aan de KVS binnenkort een wekelijkse biomarkt krijgt aan de Antwerpsepoort. Het is een nieuw initiatief van het wijkcomité en café Flamingo om de hinder van de straatprostitutie te beperken. Schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR) is positief over het idee en zit binnenkort samen met het Comité Alhambra om het idee uit te werken.

De markt komt er vanaf april, als het aan het Comité ligt. "We willen een gezellige markt met bioproducten en foodtrucks. Verschillende mensen zijn al geïnteresseerd om op de markt te komen staan", zegt Jan Leerman, voorzitter van het wijkcomité. "De wijk komt vaak negatief in het nieuws, daar willen wij iets positiefs tegenover zetten."

De markt zou elke donderdagavond plaatsvinden, van 17 tot 22 uur.

"We willen niet alleen maar klagen over hinder, maar we willen ook echt iets positiefs doen. Zo krijgen we meer mensen op straat en kunnen we de buurt teruggeven aan de bewoners", klinkt het bij Jan Leerman, voorzitter van het wijkcomité.

Schepen Lemesre principieel akkoord
Niet iedereen kan zomaar een markt organiseren. Daarom zit het wijkcomité volgende week samen met de schepen, die positief is over het idee.

"We moeten wel kijken naar een aantal praktische zaken. Zo hangt het ervan af of de Lakensestraat afgesloten blijft", zegt Lemesre. "En wie zal de markt organiseren? De stad heeft weinig personeel beschikbaar, dus we willen vooral markten stimuleren die georganiseerd zijn door verenigingen. Ook op andere plaatsen in Brussel, trouwens", klinkt het nog.

Straatprostitutie
Momenteel is de Antwerpsepoort een belangrijke verzamelplaats voor de straatprostituees. De vraag is dan ook of ze zich gaan verplaatsen naar een andere plek als de markt er komt. Of zal het net leiden tot spanningen?

De Alhambrawijk ondervindt al lang last van de prostitutie: die zorgt voor overlast, verkeershinder en criminaliteit. In het verleden sloot de stad Brussel al enkele straten af. Op die manier werd het voor potentiële klanten moeilijker om rondjes te rijden om zo te kunnen kijken naar de prostituees. En er is het hippe café Flamingo dat een ander publiek aantrekt.

Toch is er vandaag nog heel wat hinder, bijvoorbeeld van de cafés die dienstdoen als ontmoetingsplaatsen voor prostituees en hun klanten. "We blijven hier aan werken", zegt Lemesre. "We hebben recent nog een terrasvergunning ingetrokken en proberen de hoeveelheid prostitutiecafés te verminderen."

Ook het Comité Alhambra nam al verschillende initiatieven om de buurt aangenamer te maken. Sinds april 2015 is er een collectieve moestuin die goed werkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni