De minister van Onderwijs in de Franse gemeenschap, Joëlle Milquet (CDH), heeft een reeks aanbevelingen klaar waarmee de Brusselse scholen de veiligheid kunnen verhogen. Een van de pistes die de minister volgens de krant Le Soir naar voren schuift, is de inrichting van "safe rooms" of ruimtes waarin leerlingen en leerkrachten zich in het geval van een incident in veiligheid kunnen brengen.

In een brief aan de directies doet minister Milquet vier concrete aanbevelingen uit de doeken. Naast de eventuele "safe rooms" suggereert ze binnen elke school iemand aan te duiden die de toegang tot het gebouw aan het begin en het einde van de lessen kan bewaken. De betrokkene moet in staat zijn elke leerling en ouder de identificeren en moet zo snel mogelijk de hulpdiensten contacteren.

Milquet benadrukt ook het aantal bijeenkomsten in groep voor de schoolgebouwen te beperken. Ook vraagt ze het aantal leerlingen dat de school wettig mag verlaten, tot een minimum te beperken. Daarnaast beveelt de CDH-politica aan de deuren en toegangspoorten van elke school te sluiten en slechts één ingang te behouden voor de leerlingen, die permanent wordt bewaakt.

De brief bevat ook in detail een aantal regels voor wanneer een "gevaarlijke indringing" plaatsvindt. De regering van de Franse gemeenschap zit maandag om 17 uur opnieuw rond de tafel. Mogelijk kondigt de ploeg van minister-president Rudy Demotte na afloop nieuwe maatregelen aan.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni