Mobiloo: elektrische tuktuk verbindt Beurs met bovenstad

© brusselnieuws.be
16/12/2014

Woensdag duikt een nieuw vervoersmiddel op in Brussel: de elektrische tuktuk, een klein voertuig op drie wielen dat vooral populair is in Azië. Het Brussels bedrijfje Mobiloo introduceert de tuktuk woensdag in Brussel.

Mobiloo biedt vanaf woensdag een bijkomend alternatief tussen de beneden- en de bovenstad. Gemotoriseerde riksja's of tuktuks zullen twee trajecten aandoen. Een met haltes aan de Beurs, het Zuidstation, Louiza en Naamsepoort. Een tweede traject verbindt de bovenstad met de Baljuwstraat en het Flageyplein in Elsene.

De gemotoriseerde riksja of tuktuk is een gangbaar transportmiddel in veel Aziatische steden en landen, maar duikt de laatste jaren ook in Europa op. Onder meer Amsterdam, Parijs en Lissabon hebben al toeristische trajecten met tuktuks. In eerste instantie krijgt Brussel nu tien elektrische tuktuks. Als het initiatief succesvol is zal Mobiloo dat aantal optrekken tot vijftien tegen de lente.

De voertuigen, officieel een bromfiets klasse B, halen snelheden van 45 kilometer/uur. "We kunnen Brusselaars of toeristen in tien minuten van de boven- naar de benedenstad brengen en omgekeerd", zegt oprichter Steve Munga in enkele Franstalige media.

Een traject kost 4 euro, of 5 euro voor twee personen. Voor die prijs krijgt u ook wifi aan boord en een oplaadpunt voor uw mobiele telefoon. Ook muziek en magazines staan ter beschikking van de reiziger.

Wettelijk kader
Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) is niet tegen de komst van de tuktuks. "Het gaat om kleine voertuigen die bovendien elektrisch zijn en dus milieuvriendelijk", zegt woordvoerder Gorik Van Holen aan brusselnieuws.be. Voorlopig is er wel geen wetgevend kader voor de dienst. Daar wil Smet tegen de lente van volgend jaar iets aan doen. "We zullen ook een reglement voor tuktuks voorzien in het nieuwe taxiplan zodat de dienst veilig kan werken."

In afwachting heeft Smet aan Mobiloo gevraagd om de veiligheid van passagiers en andere weggebruikers te garanderen en geen beslag te leggen op de openbare ruimte. Vaste haltepalen of reclameborden mogen dus niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni