'Mobiliteitsbudget kan concurreren met bedrijfswagen'

© brusselnieuws.be
16/09/2014

Meer dan 60 procent van de mensen die in Brussel werken is vragende partij voor een mobiliteitsbudget als aanvulling op of alternatief voor een bedrijfswagen. Dat moet blijken uit een rondvraag door SD Worx. "Het mobiliteitsbudget kan uitgroeien tot een sterke concurrent voor de bedrijfswagen."

Naar aanleiding van de Week van de Vervoering ondervroeg SD Worx 2.500 werknemers naar hun mobiliteitsvoorkeuren.

Bij de mensen die in Brussel werken, is meer dan 60 procent voorstander van een mobiliteitsbudget. Het gaat om een deel van het loonpakket dat volgens de behoeften gespendeerd kan worden aan een brede waaier van transportmiddelen. Een bedrijfswagen kan daar deel van uitmaken, maar niet noodzakelijk.

"Wie dagelijks het filegebied van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest in moet, geeft de voorkeur aan het mobiliteitsbudget", analyseert SD Worx. "Hoe lastiger de mobiliteitssituatie, hoe vaker het mobiliteitsbudget een oplossing lijkt te bieden."

"De voorkeur voor het mobiliteitsbudget heeft te maken met het multimodale karakter ervan. Werknemers kunnen binnen hun budget namelijk gebruik maken van alle transportmiddelen die door de werkgever worden aangeboden. Werknemers verwachten een efficiëntere woon-werkverplaatsing door een combinatie van diverse transportmiddelen zoals fiets, openbaar vervoer, cambiowagen of eventueel een kleine, zuinige wagen voor de daluren."

Wetsvoorstel
SD Worx hoopt dat de overheid snel werk maakt van een wettelijk kader voor het mobiliteitsbudget. Eerder dit jaar is bijvoorbeeld al een wetsvoorstel ingediend door Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V). "Bij zowel werkgevers- als werknemersorganisaties bestaat een groot draagvlak voor het mobiliteitsbudget", zegt Kathelijne Verboomen van SD Worx. "Hopelijk wordt het wetsvoorstel snel behandeld. Als het wordt aangenomen, kan het mobiliteitsbudget uitgroeien tot een sterke concurrent voor de bedrijfswagen.”

Uit de eerder genoemde enqûete blijkt overigens dat goed 40 procent van de mensen die in Brussel werken voorstander is van een bedrijfswagen. Om en bij de 60 procent ziet in thuiswerken een deel van de oplossing voor de mobiliteitsknoop.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni