© Wikipedia

Vanaf 23 februari verdwijnen de trams 31 en 83. De haltes blijven bediend door trams 81 en 82, die voortaan ook 's avonds zullen rijden. Lijn 32 is daarmee de enige overblijvende avondlijke tramlijn.

Tram 31 verbindt na 20 uur Marius Renard in Anderlecht met de premetrostations op de Noord-Zuidas. Lijn 83 verbindt Montgomery met het station van Sint-Agatha-Berchem via onder meer Flagey, Sint-Gillis, het Zuidstation en de Ninoofsepoort.

Het traject van tram 31 tussen Marius Renard en het Zuidstation en van tram 83 tussen Zuid en Montgomery wordt voortaan ook s'avonds bediend door tram 81. Die lijn zal dus ook na 20 uur gaan rijden en wel aan een frequentie van om een tram om het kwartier. Het verdwijnen van lijn 31 uit de Noord-Zuidas wordt gecompenseerd door een frequentieverhoging van de lijnen 3 en 4.

Het andere deel van lijn 83, tussen de stations Zuid en Berchem, wordt overgenomen door lijn 82. Die rijdt 's avonds wel niet verder richting Vorst en Drogenbos. Dat deel van het overdag gangbare traject blijft 's avonds bediend door tram 32. Dat is de enige avondlijn die (voorlopig?) blijft bestaan.

Drie jaar geleden was ook al avondlijn 33 geschrapt. Door de avondlijnen af te voeren, wil de MIVB het tramnetwerk eenvoudiger maken.

De avondlijnen zijn ingevoerd in de periode 2007-2008 toen in verschillende fasen een grondige hervorming van het tramnet is doorgevoerd. Daarbij werd het aantal lijnen op de Noord-Zuidas beperkt. Dat moest leiden tot een stiptere bedieningen van de drukke stations onder de centrale lanen. Nadeel was echter dat reizigers in veel gevallen moesten overstappen.

's Avonds is het echter minder druk. De vervoersmaatschappij wilde daarom met bijzondere avondlijnen meer reizigers een rechtstreekse verbinding met het centrum bieden. Maar de verandering van lijnnummer en traject rond 20 uur zorgt na al die jaren nog wel eens voor verwarring bij reizigers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni