MIVB: Minder groei, meer busreizigers

© brusselnieuws.be
27/05/2015

Het aantal MIVB-passagiers blijft stijgen, maar de toename is minder belangrijk dan tijdens het begin van het decennium. De groei komt van het bovengronds openbaar vervoer, het aantal reizigers op de metro stagneert.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de MIVB, dat deze woensdagochtend wordt voorgesteld. De stijging van 2,8 procent is een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen het aantal reizigers met 1,7 procent steeg. Vergeleken met de topjaren tussen 2010 en 2012 is de stijging minder hoog. Toen boekte vooral de metro goede resultaten, na de reorganisatie van het net en de bijhorende frequentiestijging.

Nu zorgt vooral het bovengrondse openbaar vervoer voor de groei. Het aantal ritten met de bus steeg het sterkst, met ruim 12 miljoen tot 99,9 miljoen ritten. Dat is goed voor een stijging van 14 procent. De stijging is geen toeval: de busvloot van de MIVB werd fors uitgebreid met nieuwe dieselbussen. Die bedienen de bestaande lijnen intensiever dan vroeger.

Ook het aantal trampassagiers zat in de lift. De MIVB noteerde een stijging van 2,4 miljoen ritten, tot 131,3 miljoen. Daar ligt de oorzaak bij de grotere tramstellen die de MIVB aankocht.

Uit de voorgaande cijfers volgt ook dat de metro bijna vijf miljoen passagiers minder telde in 2014. Dat is opmerkelijk, want de voorbije jaren werd er steevast een groei opgetekend.

Een mogelijke verklaring is dat veel reizigers al valideren voor ze de premetro nemen en daardoor niet meer worden meegeteld in de metro. De metrostellen zitten volgens de MIVB immers nog steeds even vol, alleen kan de registratiemethode (onder meer op basis van valideringscijfers) ze niet meer onderscheiden. Dat extra valideren voor reizigers de metro opstappen, wordt verklaard door de poortjes, die ook op de premetro hun intrede deden.

Meer vrouwelijke chauffeurs
Uit het verslag blijkt ook dat de MIVB vervrouwelijkt. Op amper een jaar tijd steeg het aantal vrouwelijke personeelsleden van 629 naar 691, een stijging met 10 procent. Bij de mannen steeg het aantal bestuurders maar half zo snel. MIVB-baas Brieuc de Meeûs wil dat die evolutie nog veel verder gaat. "De MIVB heeft soms wat te veel testosteron", zegt hij. "Daarom willen we in de toekomst meer vrouwen in wat tot nu toe een zeer mannelijk bedrijf was."

Het totale personeelsbestand van de MIVB groeide in 2014 overigens fors, met 853 mensen. De nieuwe personeelsleden zijn vooral bestuurders die het grotere vervoersaanbod moeten invullen. 64 procent van de nieuwe personeelsleden komt uit Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni