MIVB experimenteert met audioboodschappen op de bus

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
15/04/2015

"Er zijn zakkenrollers gesignaleerd. Gelieve goed op uw spullen te passen.” Een boodschap van die aard weerklinkt al jaren met enige regelmaat in de Brusselse metrostations. Sinds kort experimenteert de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB met gelijkaardige audioboodschappen op de bussen.

De buschauffeur kan door een druk op de knop verschillende voorgeprogrammeerde berichten laten afspelen. In drie talen worden de reizigers bijvoorbeeld gevraagd om door te schuiven naar achter, hun Mobib-kaart te valideren of waakzaam te zijn voor gauwdiefstallen.

Voordeel? “Op die manier richt de buschauffeur zich meteen tot heel de bus,” zegt MIVB-woordvoerder Guy Sablon. “Natuurlijk zou hij die boodschappen ook zelf kunnen inspreken. Maar niet elke buschauffeur is even assertief. Sommigen voelen schroom om de hele bus toe te spreken. Ook is de ene chauffeur al beter twee- of meertalig dan de andere.”

De test loopt sinds februari en over enkele weken beslist de MIVB of ze doorgaat met het systeem. Eerst wil de vervoersmaatschappij de reacties van de klanten en het personeel kennen.

De boodschap over de zakkenrollers zorgde onlangs op bus 95 al voor enige ophef. Een boze reiziger maakte de chauffeur duidelijk dat hij dergelijk bericht stigmatiserend vond.

Sablon heeft begrip voor deze reactie. “Ook intern hebben we er discussie over. Sommigen kunnen zich goed voorstellen dat het zakkenrollerbericht vreemd overkomt, zeker in een niet al te volle bus. Daarom wachten we eerst de feedback van het terrein af en beslissen vervolgens of we het audiosysteem behouden en in welke vorm.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni