Bij de jaarlijkse tariefwijziging van de MIVB in februari zullen de prijzen van de abonnementen ongemoeid blijven. Dat besliste de Brusselse regering donderdagvoormiddag, zo meldt regeringspartij Groen. De boetes voor zwartrijden gaan dan weer omhoog, meldt vervoersminister Grouwels.

Een jaarabonnement bij de MIVB zal na 1 februari 2014 nog steeds 499 euro kosten. Nochtans was eerder sprake van een nieuwe verhoging tot 515 euro. "Door de gewone jaarabonnementen niet duurder te maken, belonen we de gebruiker voor zijn goede keuze", zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen).

Eerder bleek ook al dat dit keer opnieuw niet geraakt zou worden aan de sociale en schoolabonnementen. Ook de senioren, die sinds dit jaar 60 euro moeten betalen, blijven dit keer van een verhoging gespaard, zo meldt MIVB-voorzitter Alain Beeckmasn (Groen) in een persbericht.

Jump wel duurder
De geplande prijsverhoging voor de rittenkaarten blijft wel behouden. De prijs voor een een rit gaat 10 cent omhoog tot 2,1 euro. Bij een vijfrittenkaart komt er 30 cent bij en een tienrittenkaart wordt een halve euro duurder. Bij de Mobib-kaart gaat het om een stijging 1,90 naar 2 euro voor een rit en van 12 naar 12,50 euro voor tien ritten.

Abonnement Airport Line verdwijnt
Verder stelt de regering voor om het abonnement op de Airport Line, de busdienst tussen de luchthaven en de Europese wijk, te schrappen. Dat meldt minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V). De abonnementen, in het leven geroepen omdat de luchthavenbus met een speciaal tarief werkt, bleken niet erg in trek. Er waren maar 49 jaarabonnementen in omloop en net geen 3.000 maandabonnementen. Aan de prijs van een enkel kaartje voor de Ariport Line verandert niets maar die was met 4 euro (aan automaat) en 6 euro (op de bus) al erg hoog. De prijs van voor een tienrittenkaart stijgt met 1 euro tot 28 euro.

Boetes verhoogd
De tariefverhoging blijft komend verkiezingsjaar dus beperkt maar de boetes voor zwartrijden stijgen wel met 5 procent. Wie een eerste keer betrapt wordt zonde geldig vervoerbewijs, moet 105 euro ophoesten (tegenover 100 euro vandaag). Een tweede inbreuk of meer binnen de twee jaar, kost 210 euro en wie met een vervalst ticket reist of de Mobib-kaart van iemand anders gebruikt, moet liefst 400 euro ophoesten.

De Brusselse regering maakt het tariefakkoord nu over aan de raad van bestuur van de vervoersmaatschappij. Die moet nu nog haar fiat geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni