Mist rond jihadi's: 141 Brusselaars naar Syrië vertrokken

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
01/10/2014

Minstens 141 Brusselaars vechten in Syrië, bijna de helft van het officiële aantal Belgische Syrië-strijders. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) in bezit heeft. Hoe de (lokale) autoriteiten de dossiers opvolgen, blijft onzeker.

De 141 jongeren waarvan sprake hebben hun domicilie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en zijn vertrokken naar Syrië. Het is niet duidelijk of er onder hen al terugkeerders zitten, of doden zijn.

Bijna de helft van de Belgische Syriëstrijders – officieel ruim 300 – is dus van Brusselse afkomst. Gek genoeg zijn Brusselaars die in Syrië vechten echter niet zo ‘bekend’ als hun Vilvoordse of Antwerpse kompanen.

Voor senator en Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe pakken de lokale Brusselse autoriteiten Syriëstrijders niet goed aan. “Er is een manifest gebrek aan coördinatie tussen de lokale politiezones, de burgemeesters en de veiligheidsdiensten. In Brussel-Stad heeft men bijvoorbeeld onlangs twee strijders uit het bevolkingsregister geschrapt, maar dat is bitter weinig tegenover het totaal. Burgemeester Yvan Mayeur (PS) wou ook geen verdere commentaar leveren.”

Vanlouwe kreeg de cijfers uit goede bron. Eerder had hij al geprobeerd om meer informatie te verkrijgen over Brusselse Syriëstrijders van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), zonder resultaat. “Ik heb de indruk dat er uit Brussel maar weinig informatie wordt bekendgemaakt. Dat is anders dan in Antwerpen of Vilvoorde, waar burgemeesters te kennen geven dat ze het probleem aanpakken.”

Bij het federale parket wil men zich onthouden van commentaar, ook wanneer drie namen van ‘bekende’ Brusselse Syriëstrijders worden voorgelegd met de vraag of er een dossier naar hen loopt.

Brussel Deze Week heeft al geruime tijd contact met een Belgisch-Syrische bron die Belgische jihadi’s op de voet volgt. Die persoon spreekt van 400 Belgen die actief zijn in Syrië, in hoofdzaak afkomstig uit de driehoek Brussel-Antwerpen-Mechelen, en in hoofdzaak actief bij de gevreesde Islamitische Staat.

'Nog geen plan tegen Syriëstrijders'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni