Ministerraad schrapt plan-Wathelet

© brusselnieuws.be
23/10/2014

De federale ministerraad heeft donderdag een instructie goedgekeurd die de vliegroutes boven Brussels Airport terugdraait naar de situatie van voor februari, toen het gewraakte plan-Wathelet in dienst trad. Om veiligheidsredenen zal het wel nog 30 weken duren voor de wijziging effectief wordt.

Het was al eerder bekend dat de nieuwe federale regering het plan-Wathelet zou opschorten. Met de net goedgekeurde instructie is dat nu ook een feit.

Er hing de Belgische staat een dwangsom van 36.000 euro per dag boven het hoofd na een oordeel van de rechtbank van eerste aanleg. Die beval de gehele of gedeeltelijke schrapping van een aantal routes uit het plan-Wathelet. Het ging om de kanaalroute en de bocht naar links boven Etterbeek, Elsene, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde.

Het plan-Wathelet werd al gecontesteerd sinds zijn invoering in februari. Door het plan werd de hinder van Brussels Airport breder verdeeld, maar dat had tot gevolg dat er een pak meer Brusselaars overvlogen werden. Onder meer burgerplatform ‘Plan Wathelet, Pas Question’ verzette zich hevig.

De nieuwe instructie, die zal uitgevoerd worden door minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), moet nu het plan van Wathelet teniet doen. Omwille van de veiligheidsprocedures zal de implementatie van de beslissingen ongeveer 30 weken duren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni