Heizel: 81.000 m² winkelcentrum, Océade verdwijnt

© brusselnieuws.be
25/04/2014

Het Neo-project op de Heizel wordt herdoopt tot Europea en krijgt een winkelcentrum van 81.000 vierkante meter. Kinepolis krijgt een nieuwbouw in het project. Het lot van Mini-Europa blijft onzeker, Océade verdwijnt. De bouw zou in 2017 beginnen.

Donderdag heeft het Brusselse college van burgemeester en schepenen de ontwikkelaar van de eerste fase van Neo aangeduid. Het winnende consortium is een samenwerking van internationale vastgoedreus Unibail-Rodamco en de Belgische promotoren Besix en CFE. Architecten zijn de Fransman Jean-Paul Viguier en het Brusselse bureau Art & Build, dat overigens ook tekent voor Docks Bruxsel, het winkelcomplex aan Van Praet.

Speerpunt van Neo 1, herdoopt in Europea, wordt een winkelcentrum van 81.000 vierkante meter. De zogenaamde Mall of Europe moet plaats bieden aan 200 winkels en 30 restaurants. Daarnaast komt er op de site nog 3.500 vierkante meter aan kantoren. Er is ook plaats voor 590 woningen (waarvan 90 publieke), een rusthuis en twee crèches. Er worden ook 3.700 ondergrondse parkeerplaatsen en 1.200 fietsenstallingen gepland.

Het winkelgedeelte komt langs de Houba de Strooperlaan en zal volgens de ontwerpers aansluiting zoeken met het bestaande stadsweefsel. De woningen komen dan weer op op de hoek van de de Strooperlaan en de Keizerin Charlottelaan, waar nu het bijveld van het Koning Boudewijstadion ligt. Stad en promotoren onderstrepen dat het niet om een klassiek winkelcentrum gaat, maar om een "groene, gemengde stadswijk".

Voor het hele project wordt gemikt op 15 miljoen bezoekers per jaar. De totale investering in het project zal 800 miljoen euro bedragen. Gehoopt wordt dat het project 3.000 directe jobs zal opleveren.

De naam Neo maakt bovendien plaats voor een nieuwe naam: Europea.

Nieuwe Kinepolis
Bioscoopcomplex Kinepolis krijgt een nieuwbouw die wordt geïntegreerd in het project. "Die nieuwbouw moet toonaangevend en innoverend worden", laat de bioscoopgroep weten. "Net zoals het eerste complex dat was in 1988." De nieuwe bioscoop zou een twintigtal zalen tellen, goed voor in totaal 4.000 zitjes. Van een reuzezaal met 4.000 plaatsen zoals eerder bericht, is geen sprake. Daarnaast komt er een indoor pretpark rond stripfiguur Robbedoes.

Voor Mini-Europa blijft er onduidelijkheid. Er is in Europea ruimte voorzien voor het park, maar er is nog geen akkoord tussen de ontwikkelaars en de uitbater van Mini-Europa. Als er geen compromis komt, blijft de attractie mogelijk bestaan in een andere vorm, met een andere uitbater. Voor subtropisch zwembad Océade valt echter definitief het doek. Het planetarium valt buiten de perimeter van de werken en kan dus in principe blijven.

In een eerste fase blijft er ook plaats voor het Koning Boudewijnstadion, dat nog een tijdje moet dienen voor de Memorial Van Damme. Later kan de stadiongrond wel nog ontwikkeld worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni