Brussel mensenmassa

Minder zelfmoordpogingen in Brussel

LB
© brusselnieuws.be
05/02/2016

Het aantal zelfmoordpogingen in Brussel ligt opmerkelijk lager dan in de andere gewesten.Vooral jongeren hebben zelfmoordgedachten. Liefst een op drie tussen 18 en 30 jaar geeft aan ooit al aan zelfdoding te hebben gedacht.

Tussen 2011 en 2013 hebben in Brussel jaarlijks 48 per 100.000 inwoners een poging tot zelfdoding ondernomen. Dit is een pak minder dan in de andere regio’s van België. In Vlaanderen ligt dat percentage op 107 per 100.000 inwoners, Wallonië is de uitschieter met maar liefst 178 pogingen per 100.000 inwoners.

Dit blijkt uit een onderzoek van de socialistische mutualiteit Solidaris. Om tot die cijfers te komen bestudeerde het de ziekenhuisopnames van haar drie miljoen leden.

Volgens Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, is het moeilijk om hiervoor een verklaring te vinden, aangezien bij zelfdoding erg veel verschillende factoren van belang zijn. “Toch komt uit onderzoek in Brussel naar voren dat de migratie-achtergrond een betrekkelijk grote rol speelt”, zegt ze. “Immigranten hebben minder snel de neiging om tot zelfdoding over te gaan omwille van de culturele verschillen en sterkere familiale banden. Vaak zien we dat bij latere generaties dat percentage al hoger ligt.”

Jongvolwassenen
Solidaris voerde in de afgelopen jaren ook verschillende enquêtes uit bij een representatieve groep Belgen om na te gaan welke factoren naast regio nog een rol spelen. Daaruit blijkt dat jonge mensen veel meer zelfmoordgedachten hebben dan andere leeftijdsgroepen.

Zo geeft meer dan een vijfde van de ondervraagde 16- tot 18-jarigen te kennen al aan zelfdoding te hebben gedacht. Bij 18- tot 30-jarigen loopt dat op tot een derde. “Dit ligt in de lijn van ander onderzoek”, aldus Pauwels. “Op die leeftijd worstelen heel wat jonge mensen met levensvragen, waardoor de gedachten aan zelfdoding op een bepaald moment de kop kunnen opsteken. Gelukkig zet de meerderheid van hen die gedachten niet om in daden.”

Daarnaast blijkt er ook een groot verschil te zijn tussen mannen en vrouwen. Een vrouw loopt 40 procent meer risico om tijdens haar leven een poging tot zelfdoding te ondernemen, terwijl die bij mannen driemaal vaker effectief tot de dood leidt dan bij vrouwen.

Onderschatting
Cijfers over pogingen tot zelfdoding zijn geen exacte wetenschap, maar geven eerder een indicatie van het probleem. De Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de UGent kwam voor Vlaanderen alvast tot een hoger percentage van 167 jaarlijkse pogingen per 100.000 inwoners, wat overeenkomt met 30 pogingen per dag. En dan nog is dit een onderschatting, aangezien niet alle pogingen in de statistieken terechtkomen.

Hoe dan ook liggen de Belgische cijfers hoog in vergelijking met andere landen, zoals bijvoorbeeld Nederland. Pauwels: “Bij ons heerst er nog steeds een taboe om over zelfdoding te spreken en om psychologische hulp te zoeken, terwijl een open communicatie en praten over zelfmoordgedachten echt helpt. Zeker voor jonge mensen is dit enorm belangrijk.”

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni