© RV

Het aantal mensen dat ter plekke sterft bij een ongeval is in Brussel in een eerste semester nog nooit zo laag geweest als dit jaar. Het aantal gewonden is dan weer gestegen, vooral bij voetgangers. Dat blijkt uit de cijfers van het BIVV voor de eerste helft van dit jaar.

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid telde in het eerste semester van dit jaar zeven mensen die ter plekke het leven lieten na een ongeval. Dat zijn er negen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling is vooral merkbaar bij inzitten van auto's.

"Voor het eerst zien we in Brussel een significante daling van het aantal doden bij ongevallen met auto's", zegt Koen Peeters van het BIVV. "Dat is een trendbreuk ten opzichte van de afgelopen vier jaar, toen het aantal telkens licht steeg. Een echte verklaring hebben we nog niet, daarvoor is meer onderzoek nodig."

De negatieve trend is ook opvallend omdat in Vlaanderen net meer mensen stierven in het verkeer.

Gemeten aan het aantal gewonden volgt Brussel wel de nationale trend. Het BIVV telde 2.242 gewonden, een stijging van meer dan 9 procent. De stijging is nog sterker als we enkel kijken naar de voetgangers. Daar steeg het aantal gewonden met 20 procent.

Het weer is een mogelijke verklaring voor die opmerkelijke toename. In vergelijking met vorig jaar waren de wintertemperaturen een stuk milder, waardoor mensen zich mogelijk meer te voet verplaatsen.

"Het eerste trimester van 2014 was veel warmer, kende opvallend minder sneeuwdagen en was bovendien veel zonniger. Zowel internationaal onderzoek als de voorlopige resultaten van een BIVV-studie geven aan dat deze drie weerskenmerken vaak samenvallen met een toename van het aantal ongevallen."

Daarnaast bleek eerder al dat het aantal verplaatsingen te voet de laatste jaren in de lift zit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni