Minder tramongevallen met voetgangers

JCO
© brusselnieuws.be
17/10/2014

Het aantal ongevallen tussen een tram en een voetganger is sinds 2008 met meer dan een derde gedaald. Dat laat de MIVB weten. Toch blijft de vervoersmaatschappij waarschuwen voor de gevaren, met een nieuwe sensibiliseringscampagne als gevolg.

In 2008 tekende de MIVB nog 66 ongevallen tussen een voetganger en een tram op. Vorig jaar was dat aantal gezakt tot 43. In de tussenliggende jaren schommelt het aantal ongevallen nog wel, maar de tendens is dalend. Opmerkelijk gezien het stijgende aantal kilometers dat de trams van de MIVB afleggen.

Het totale aantal ongevallen met een tram blijft eerder constant. 1.535 in 2008 tegen 1.492 vorig jaar. Maar ook hier dient rekening gehouden te worden met het stijgende aantal afgelegde kilometers. “Een tram is geen voertuig als alle andere”, laat de MIVB weten. “Hij rijdt op sporen en kan dus niet zomaar uitwijken voor een hindernis. Zijn remafstand is ook langer. Een tram die bijvoorbeeld 40 kilometer per uur rijdt, heeft een remafstand nodig van 40 meter. Daarnaast vervoert hij reizigers die zouden kunnen dooreengeschud en gewond raken bij bruusk remmen."

De MIVB wil ook wijzen op risicogedrag aan oversteekplaatsen, zoals oversteken ondanks GSM-gebruik, of naar muziek luisteren met een hoofdtelefoon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni