Minder subsidies voor poppentheater Toone

Killyan Dauvillé
© Brussel Deze Week
19/08/2015

In 2016 moet het Koninklijk Poppentheater Toone het met vijf procent minder subsidies van de Fédération Wallonie-Bruxelles doen. Of het marionettentheater vanaf 2017 nog subsidies krijgt, is onduidelijk.

De beslissing komt er na een negatief advies van de Conseil de l’Art Dramatique (CAD). Volgens het CAD behoort Toone niet meer tot de bevoegdheid Cultuur, maar tot de bevoegdheid Toerisme of Erfgoed. Het Gewest zou dan bevoegd worden voor Toone. Minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap Joëlle Milquet (CDH) geeft Toone een jaar de tijd om te heroriënteren om de toekomst van het marionettentheater veilig te stellen.

“Vijf procent minder budget is moeilijk, maar haalbaar,” zegt Nicolas Géal, directeur van Toone. “Dan zullen we iets meer dan 200.000 euro ontvangen. Wat me het meest verontrust, is dat het onduidelijk is of we vanaf 2017 nog subsidies krijgen van de Fédération Wallonie-Bruxelles.

In september heb ik een gesprek met Milquet. Ik denk dat ze niet de hele geschiedenis van Toone kent. De stad heeft al enorm veel inspanningen gedaan op vlak van infrastructuur, daarom zou het bizar zijn dat de Fédération Wallonie-Bruxelles de subsidies zou verminderen. Wat ik vooral wil bereiken tijdens het gesprek is dat Toone onder haar bevoegdheid blijft, want anders kan uiteindelijk iedereen zijn handen in onschuld wassen. Ik heb er goede hoop op dat ik Milquet zal kunnen overtuigen. Lukt dat niet, dan vrees ik voor het einde van Toone,” besluit Géal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni