nationaal voetbalstadion

Milieurapport is slecht nieuws voor Eurostadion

© brusselnieuws.be
28/01/2016

Een eerste milieu-effectenrapport voorziet in een stevige toename van de verkeershinder als het nationaal stadion op Parking C van de Heizel er komt. Dat zegt Arnaud Verstraeten van Groen, die het rapport kon inkijken. De Vlaamse administratie zou het rapport bovendien teruggestuurd hebben wegens onvoldoende. Het lijkt er dus op dat het stadion vertraging zal oplopen, het is dus de vraag of het op tijd klaar is voor het EK Voetbal in 2020.

Bouwonderneming Ghelamco hoopte te beginnen met de werken aan het stadion in mei 2016. Die datum lijkt niet haalbaar te zijn. Het milieu-effectenrapport (MER) zou slordigheden bevatten en probeert negatieve conclusies te verhullen. En dus heeft de Vlaamse administratie aan het onderzoeksbureau laten weten dat het rapport van bijna 800 pagina's in zijn huidige vorm niet volstaat. Dat zegt Arnaud Verstraete van Groen, en werd eerder deze week ook al gemeld door Johan Van den Driessche (N-VA).

"Het is typisch aan dit soort studies dat ze de gevolgen zo positief mogelijk willen voorstellen. Negatieve gevolgen worden altijd wat verhuld, want de opdrachtgever wil dat het project er komt", klinkt het bij Verstraete. "Maar in deze studie loopt het toch de spuigaten uit. Als je aandachtig leest zie je bijvoorbeeld dat het verkeer compleet geblokkeerd zal raken, zelfs als de ring rond Brussel verbreed wordt. En dat de hele dag, want er komen ook kantoren, winkels en horeca. Maar dat wordt verstopt in bijlagen of slechte vergelijkingen."

Verkeersdrukte krijgt in het rapport bijvoorbeeld een score van A tot F, waarbij A voor vlot verkeer staat. De huidige verkeerssituatie op de ring rond Brussel krijgt een C tijdens de ochtendspits, en een D-E tijdens de avondspits. Met het stadion zou die score gemiddeld een trapje slechter worden, voorspelt het MER. Het Brussels gewest wil aan de Heizel ook het NEO-project ontwikkelen. Dat is een nieuwe stadswijk met een winkelcentrum. Ook dat zal extra verkeer aantrekken.

Ghelamco: 'We halen de deadline'
Ghelamco wijst er in De Standaard op dat het niet gaat om een definitief document en dat het nog aangevuld moet worden. "Wij zijn de eigenaar van het stadion, en hebben er dus geen belang bij dat mensen lang in de file staan. Mobiliteit is essentieel voor ons, en we kijken dus naar alle alternatieven", zegt Philip Neyt van de bouwonderneming.

Het extra studiewerk zorgt wellicht voor vertraging. Maar Ghelamco gelooft dat het stadion er op tijd zal zijn. "We steken nu meer tijd in het MER, maar daardoor gaan we de vergunningen sneller kunnen krijgen." Arnaud Verstraete gelooft er niet meer in: "De bezwaren zijn zo fundamenteel dat ze alleen met bijkomende maatregelen opgelost kunnen worden, niet met extra studiewerk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni