Middenveld vraagt aanpassing GAS-boetes

© brusselnieuws.be
26/05/2014

150 Frans- en Nederlandstalige verenigingen vragen een aanpassing van de wetgeving over de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). Ze vragen de nieuw verkozen parlementsleden om de expertise van het middenveld daarbij niet te vergeten.

De 150 organisaties, aan beide kanten van de taalgrens, vragen dat het nieuwe federaal parlement de GAS-wetgeving herbekijkt. Ze willen dat de intentie daartoe wordt opgenomen in het volgende regeerakkoord. Volgens de verenigingen is de wet in strijd met de fundamentele rechten en vrijheden.

De Kamer keurde op 30 mei 2013 de uitbreiding van de wetgeving op de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) goed. Sinds 1 januari 2014 kunnen lokale besturen bijvoorbeeld de leeftijd voor een GAS-boete verlagen naar 14 jaar, de toepassingsgebieden uitbreiden en de boetes verhogen.

Intussen verlaagden vele gemeenten, waaronder vijf Brusselse, de leeftijd voor de boetes, maar het middenveld blijft zich daartegen verzetten.

Met de steun van vele middenveldorganisaties dienden de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen, de Liga voor Mensenrechten en de drie vakbonden eerder al een verzoekschrift in om de GAS-wetgeving bij het Grondwettelijk Hof nietig te verklaren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni