Michel noemt uitspraken Vervoort 'idioot en afschuwelijk’

© brusselnieuws.be
28/01/2015

Premier Charles Michel (MR) reageert met afschuw op uitspraken van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Vlaams Belang vindt dat Vervoort niet langer het veiligheidsbeleid in het Gewest kan coördineren. Volgens de N-VA ontloopt Vervoort zijn verantwoordelijkheid en het debat.

In een interview met De Tijd zei Vervoort dat het afnemen van de nationaliteit een praktijk is die vooral door extremistische regimes werd gebruikt in het verleden. Hij verwijst onder meer naar de nazi’s, die de nationaliteit van Joden afnamen.

Premier Charles Michel reageerde scherp. "De vergelijking tussen veroordeelde terroristen en vervolgde Joden gaat niet op", zei Michel, die de uitspraken ook "idioot" en "afschuwelijk" noemde.

Bij Vlaams Belang klonk eerder al het woord schandalig. “Alsof Joden in Duitsland ook maar in de verste verte te vergelijken zouden zijn met moslimterroristen en –extremisten in eigen land.”

De extreemrechtse partij vindt dat de PS met dit soort uitspraken vooral haar "moslimkiezers blijft pamperen".

Vlaams Belang vindt dat Vervoort op deze manier niet kan functioneren in de ‘Cel Radicalisering’ die door het Gewest en verschillende Brusselse gemeenten werd opgezet.

“Het laat ook vragen stellen bij Vervoorts bevoegdheden rond veiligheid in het Hoofdstedelijk Gewest”, luidt het in een communiqué.

“Wil Brussel op een ernstige en geloofwaardige manier het probleem van de Syriëstrijders en de moslimextremisten in de hoofdstad aanpakken, dan dient Vervoort alvast zijn bevoegdheden ter zake over te dragen.”

N-VA: 'Vervoort ontloopt verantwoordelijkheid én debat'
Ook voor de Brusselse N-VA kunnen de uitspraken van Vervoort niet door de beugel. “De vergelijking tussen de federale aanpak van de Syriëstrijders en de nazi’s, is beledigend en weerzinwekkend”, stelt Brussels N-VA-fractievoorzitter Johan Van den Driessche. "Dat Rudi vervoort, uitgerekend op de dag van de Auschwitzherdenking, de Shoah misbruikt om het veiligheids- en radicaliseringsdebat te vergiftigen, is ronduit stuitend. Blijkbaar kent de PS geen schaamte meer. Vervoort wil zijn verantwoordelijkheid én het debat ontlopen.”

Ook Vervoorts stelling dat de gemeenten en het Gewest te weinig financiële middelen hebben voor een goed veiligheidsbeleid, betwist Van Den Driessche. "Een minister-president van een gewest dat zich 50 politieke instellingen, 1.100 politieke mandaten, 19 gemeentes en 6 politiezones kan veroorloven en die toch beweert dat er onvoldoende financiële middelen zijn voor veiligheid, maakt zichzelf belachelijk. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. En de PS stelt al 25 jaar de verkeerde prioriteiten, zowel op het Brusselse als op het federale niveau."

Volgens Van den Driessche schuift de PS de verantwoordelijkheid van zich af: "Als het niet de schuld is van Antwerpen, de federale regering, dan is het wel de schuld van de N-VA. Vervoort ontkent de problemen. Brussel is wel degelijk een broeihaard van radicalisering. En dat moeten we aanpakken."

Steun van Moureaux
Ook Brusselse politici van MR, CD&V en N-VA kantten zich op Twitter al tegen de uitspraken van Vervoort. Van voormalig PS-kopstuk Philippe Moureaux kreeg Vervoort dan weer een virtueel schouderklopje. "De eenvoudige, evidente historische
reminder van Rudi Vervoort doet pijn...", klinkt het.

Suite aux propos indignes du Ministre-Président, @rudivervoort, je convoque en urgence une réunion des députés libéraux bruxellois.

— Vincent De Wolf (@VincentDeWolf) January 28, 2015

"Extrêmes"comme le gouv socialiste français?' #Vervoort :«La déchéance de nationalité,c'est 1e arme utilisée par ls régimes extrêmes»' 1/2

— ASSITA KANKO (@Assita_Kanko) January 28, 2015

Rudi Vervoort wilt met beledigende en weerzinwekkende uitspraken veiligheidsdebat vergiftigen. #Brussel alweer slachtoffer van PS.

— Johan Vd Driessche ✌ (@jvddriessche) January 28, 2015

#Vervoort MinPr #brussel ondergraaft sereen debat over aanpak terrorisme door afnemen nationaliteit te vergelijken met Hitlerpraktijk

— Brigitte Grouwels (@BGrouwels) January 28, 2015

le rappel historique, simple, évident, de Rudy Vervoort fait mal...

— phmoureaux (@phmoureaux) January 28, 2015

Bekijk hieronder ook de reportages van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni