Metrotoegang De Brouckère wordt verplaatst om evenementen baan te geven

© brusselnieuws.be
11/07/2015

De metrotoegang op het De Brouckèreplein, voor het voormalige hotel Continental, wordt gesloten bij de heraanleg van de centrale lanen. De toegang zal overgeheveld worden naar het begin van de Adolphe Maxlaan iets verderop, om meer plaats te bieden aan evenementen.

Dat meldt de krant Le Soir.

De nieuwe toegang zal aan het begin van de Adolphe Maxlaan liggen, aan de uitgang van de Noorddoorgang vanuit de Nieuwstraat.

De metroroltrappen moeten plaats ruimen voor evenementen zoals die op de Grote Markt, of het jaarlijkse vuurwerk van aan De Brouckère, meldt de krant. Als er ruimte vrijkomt zou er ook een fontein kunnen komen tussen de huidige metrotoegang en de bioscoop UGC, maar dan wordt een wat onorthodoxe fontein voorzien van het type zoals aan het Flageyplein.

Op de exacte plek waar nu de roltrappen uit de grond komen, stond vroeger al een (traditionele) fontein. Die werd later verplaatst naar de Baksteenkaai.

Kost van 200.000 euro
Beliris, het Brusselfonds van de federale regering, financiert het project. Er zal een zachte helling komen naar een nieuwe fietsparking voor 500 tweewielers, waarvan de plannen ook ietwat gewijzigd zijn. Zo zullen fietsers na het parkeren van hun rijwiel meteen op de metro kunnen stappen.

De Brouckère was in de plannen voor de voetgangerszone opgevat als een agora, of onthaalplein. Bij de participatie was er vraag naar meer groen daar, maar dat bleek toen technisch niet haalbaar omwille van het premetrostation net onder het plein.

De werkzaamheden starten in het voorjaar van 2016. De kosten van de nieuwe metrotoegang en de heraanleg van de fietsparking zullen samen 200.000 euro bedragen, schat Brussel Mobiliteit.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni