Metropole-personeel staakt tegen dreigende ontslagen

© brusselnieuws.be
19/10/2015

Een 40-tal personeelsleden van het aan de Brouckère gelegen Metropole-hotel heeft maandag het werk neergelegd. Zij hekelen de vraag om meer flexibiliteit van oudere werknemers.

De stakers verwijten de directie van het vijfsterrenhotel dat die te veel flexibiliteit eist van een aantal anciens. Er wordt zo impliciet aangestuurd op het ontslag van 11 mensen, liet de Franstalige liberale vakbond CGSLB weten aan La Dernière Heure en Belga.

In de arbeidsovereenkomst die vorig jaar getekend werd, stond dat het brasseriepersoneel ook bij het ontbijtbuffet van het hotel inzetbaar moest zijn. Mensen met meer dan 10 jaar werkervaring werden niet tot die groep gerekend. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen.

“Wij zijn begin 2014 met de directie overeengekomen om wat meer polyvalentie aan de dag te leggen. Dat hield concreet in dat het jonger personeel dat in de brasserie werkt, soms ook bij het ontbijtbuffet aan de slag moet, waar het ouder personeel werkt. De voorwaarde was dat er niet zoveel flexibiliteit van de anciens moest verwacht worden. Tegenwoordig houdt de directie daar echter geen rekening meer mee. Als ze zich niet inschikkelijker opstellen wil de directie 11 mensen afdanken,” bevestigt Xavier Muls, afgevaardigde van de CGSLB.

De stakingsactie, die in de voorste vleugel van het hotel plaatsgrijpt, legt zowel het ontbijtbuffet als de receptie plat. De werkonderbreking zal de hele dag duren. In de loop van de week volgen nog meer, alternatieve, acties.

De directie geeft aan niemand te willen ontslaan, maar simpelweg meer flexibiliteit te vragen van zijn personeel in een moeilijk economisch kader. “We vroegen simpelweg om meer onderlinge samenwerking. We zullen zien of de dialoog mogelijk is,” klinkt het bij hoteldirecteur Gwenael Odongui-Bonnard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni