Vrijdag is er een lezing van Max Roberts, professor aan de universiteit van Essex, in de Beursschouwburg. Roberts is de man achter de cirkelkaart van het Brusselse metro- en tramnetwerk. Hij is uitgenodigd door Brussels Academy.

Brussels Academy wil zoveel mogelijk kennis over Brussel delen met zoveel mogelijk mensen via lessenreeksen en lezingen. Na een winterpauze staan opnieuw enkele evenementen op de agenda. Zo is er de zesde editie van de Stadssalons in de Beursschouwburg. Gastspreker is de Brit Max Roberts. Die professor psychologie ontwerpt metrokaarten. Hij komt onder meer zijn cirkelkaart van het Brussels metro- en tramentwerk toelichten.

Eerder op de dag is in het Huis van Culturen in Molenbeek de openingslezing van een reeks van tien ateliers om burgerinitiatieven en bottom-up ingrepen in Brussel te leren kennen. Spreker is Rik Pinxten, emeritus hoogleraar culturele antropologie en studie van religies aan de Universiteit van Gent. "In zijn boek ‘Kleine Revoluties’ houdt hij een warm pleidooi voor kleine creatieve acties die een verschil kunnen maken in ons dagelijkse leven en in de wereld", klinkt het bij Brussels Academy. "We voelen ons vaak machteloos om iets wezenlijks te veranderen in onze samenleving. Maar Pinxten toont dat we bij revoluties niet noodzakelijk aan massabewegingen moeten denken. Verandering kan ook van onderuit groeien. Initiatieven op kleine schaal – zoals lokale handel, stadslandbouw of ruilbeurzen – kunnen al heel wat bereiken."

Verder is er een reeks van tien masterclasses over de grote uitdagingen voor Brussel in samenwerking met het gewestelijk planningsorgaan ATO (Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling). Thema's die aan bod komen zijn de bevolkingsgroei, de stadsvlucht, de economische paradox, superdiversiteit, de plaats van de Europese instellingen en de meertaligheid. Elke maandagavond is er een publieke conferentie in het BIP, gevolgd door een seminarie met deskundigen op dinsdag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni