© MIVB

Metrokaart toont wandeltijd tussen stations

LV
© brusselnieuws.be
01/12/2015

De MIVB heeft een alternatieve metrokaart gemaakt met daarop de geschatte wandeltijd tussen twee stations. Die varieert van 4 tot 15 minuten. De gemiddelde afstand tussen stations is in Brussel relatief klein.

Onlangs werden netwerkkaarten met wandeltijden gemaakt voor Londen en Parijs. De Brusselse vervoersmaatschappij kon niet achterblijven en komt nu met een eigen exemplaar met wandeltijden. Op de kaart ziet u tussen twee stations op dezelfde lijn de geschatte wandeltijd in minuten. Nuttige informatie voor wie snakt naar daglicht, of liever de benenwagen neemt dan voor één of twee haltes af te dalen in de ondergrond.

De kaart vertelt ons iets over de afstand tussen de stations. Zo blijken stations als Troon en Naamsepoort (lijnen 2 en 6) en Joséphine-Charlotte en Gribaumont (lijn 1) erg dicht bij elkaar te liggen. De afstand tussen de twee laatste is 350 meter. De geschatte wandeltijd is amper 4 minuten. Dat is waarschijnlijk minder dan de tijd die nodig is om af te dalen in een van de station, uw vervoersbewijs te ontwaarden, te wachten op de volgende metro en in het volgende station uit te stappen en opnieuw de bovengrond te bereiken.

De afstand is het grootst tussen de stations Schuman en Merode (lijnen 1 en 5). Om de 1,2 kilometer tussen beide te overbruggen zijn gemiddeld 15 minuten nodig. Onderweg passeert u dan wel door het mooie Jubelpark. De trek tussen Schuman en Merode is overigens de uitzondering die de regel bevestigt. De gemiddelde afstand tussen twee (pre)metrostations op de dezelfde lijn is niet veel meer dan 500 meter.

Wereldwijd is Brussel daarmee een de steden met de kortste gemiddelde afstand tussen twee stations. Van bekende metrosteden is enkel de afstand in Parijs vergelijkbaar (ongeveer 600 meter). In Berlijn en Wenen is de gemiddelde afstand tussen twee stations bijna 800 meter. In Londen loopt dit op tot 1,5 kilometer. In Los Angeles of Hong Kong bedraagt de gemiddelde afstand tussen stations meer dan 2 kilometer. De wandeltijd tussen twee stations loopt daar dus al snel op tot meer dan een halfuur.

Bekijk de kaart hier (klik erop voor groter formaat).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni