Metrogang maakt kans op architectuurprijs

© brusselnieuws.be
12/04/2014

Nog tot eind mei kan iedereen stemmen voor een van de zes projecten genomineerd voor de Horta Architectuurprijs. Kanshebbers zijn onder andere de vernieuwde metrogang van het Centraal Station en een knap gerenoveerd pand bij de Vismarkt.

Een gang is geen gangbare kanshebber voor architectuurprijzen maar de verbinding tussen metro en trein in het Centraal Station, berucht om zijn onfrisse geur en aanblik, is dan ook een buitenbeentje. De drukste gang van het land is na jaren van politiek getouwtrek eindelijk gerenoveerd. De gang kreeg betere verlichting en is versierd met stemmige stadsfoto's, naar een ontwerp van architectenbureau MA2. Dat tekende ook al voor de renovatie van het Centraal Station zelf, een project dat eerder al bekroond werd.

Naast de metrogang zijn nog vijf andere projecten geselecteerd voor de Architectuurprijs Brussel Horta, waaronder een gerenoveerd kantoorgebouw langs de Louizalaan en een logistieke hal langs de Vilvoordsesteenweg. De drie andere kanshebbers zijn woonprojecten zoals een gerenoveerde woning langs de Kloosterdreef en een appartementsgebouw dat helemaal is afwerkt met hout in de buurt de Hallepoort.

Tot slot is ook het project Mirador van architectenbureau V+ genomineerd. Het betreft de subtiele uitbreiding van een klassiek zeventiende eeuws pand met een hedendaags bouwvolume vlakbij de Vismarkt.

De Architectuurprijs Brussel Horta wordt sinds 1996 om de twee jaar uitereikt. Het initiatief wil opmerkelijke projecten die de voorbije drie jaar gerealiseerd zijn op het grondgebied van de Stad Brussel in de kijker plaatsen. Om kans te maken moeten projecten een eigen identiteit uitstralen en tegelijk harmonieus aansluiten bij de omgeving. De winnaar van de juryprijs krijgt 5.000 euro. Na de uitreiking volgt ook een tentoonstelling over de geselecteerde projecten.

Sinds 2008 is er ook publieksprijs. Daarvoor kan iedereen nog tot en met 31 mei zijn stem uitbrengen op deze website. In de voorbije maand zijn al meer dan 1.250 stemmen uitgebracht.

Bij de vorige editie ging de eer naar de nieuwe Solvay Business School van Art & Build. De juryprijs was voor MDW Architecture voor hun renovatie van de voormalige zeepfabriek Heymans aan de Anderlechtsepoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni