Menselijke driften eindelijk open voor publiek

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
03/09/2014

Het Paviljoen van de Menselijke Driften gaat open voor het grote publiek. Dat vernam BDW. De jongste decennia kreeg je de wulpse sculpturen van Jef Lambeaux alleen maar door het sleutelgat te zien.

Kunstenaar Enca Caen is zopas met een petitie begonnen om het paviljoen in het Jubelpark permanent toegankelijk te maken voor het grote publiek. Om het protest kracht bij te zetten, drong hij het paviljoen binnen waar hij een naaktfoto van zichzelf liet nemen tussen Jef Lambeaux’ wemelende naaktfiguren, berichtte brusselnieuws.be. Maar de actie is niet langer nodig.

Het paviljoen opent vanaf 24 september op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag. Een maand later gaat het weer dicht. Volgend jaar in de lente gaat het opnieuw open. Dat is opmerkelijk. Al decennialang klinkt de roep om dit prachtig stukje Brussels erfgoed voor het grote publiek te ontsluiten.

Kwatongen beweren dat het vorstendom Saoedi-Arabië, dat het paviljoen in 1967 in erfpacht heeft gekregen, de beeldenpartij liever schroomvol achter slot en grendel liet. Het paviljoen ligt ook vlak bij de Grote Moskee. Dat zou verklaren waarom het paviljoen bijna altijd gesloten is.

“Dat verhaal berust op een misverstand,” zegt Bart Suys van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Eind de jaren 1980 hadden de Saoedi’s het voornemen om in het paviljoen een islamitisch museum onder te brengen, maar omdat dit onverenigbaar was met de wellustige sculpturen van Lambeaux, hebben ze hiervan afgezien.

“Het was helemaal niet moeilijk om tot een overeenkomst te komen met de Saoedi’s,” zegt Suys.

Dat het Paviljoen met mondjesmaat opengaat heeft te maken met praktische omstandigheden. Zo is er geen verwarming en geen sanitair in het Paviljoen. Er is ook personeel nodig om het open te houden.

Het Paviljoen van De Menselijke Driften is sinds het in 1888 kortstondig de deuren opende, met mythes omgeven, aldus Suys. Zo was er de fikse ruzie tussen Victor Horta (architect van het paviljoen) en Jef Lambeaux (beeldhouwer van de Menselijke Driften). Horta had eerst een open paviljoen gebouwd, maar daar was Lambeaux niet mee gediend. Hij wou alleen zenitaal licht. Horta gaf toe en bouwde er muren rond. Dat gaf, toen al, aanleiding tot tal van speculaties.

Op 16 oktober is er een Broodje Brussel in het paviljoen. Groepsbezoek is mogelijk na reservatie, www.kmkg.be

Het boek van de Menselijke Driften
Het boek van grafisch vormgeefster Carine Cuypers Het Paviljoen van de Menselijke Driften, Het meest doorgluurde sleutelgat van België is nog steeds te koop bij de Standaardboekhandel. Dat laat de auteur ons weten. Het boek dateert uit 2012 en is een aanklacht tegen de verwaarlozing en ontoegankelijkheid van het monument. De tekst van Cuypers is pamflettair, maar daarom is de inhoud niet minder waar. De ergernis spat van de bladzijden, de vele foto’s zijn zeer mooi. Nu het monument mondjesmaat open gaat biedt het boek nog altijd een interessante lectuur ( voor een bezoek).

Het Paviljoen van de Menselijke Driften van Carine Cuypers is uitgegeven bij Cara Carina, telt 144 blz., is 20 cm op 20 groot en kost 29,95 euro. DV

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni