Vera Veroft Kapitein Zeppos 2

In memoriam: 'Kapitein Zeppos'-actrice Vera Veroft (1937-2014)

KV
© Brussel Deze Week
18/06/2014

Actrice Vera Veroft is begin deze week overleden na een langdurige ziekte. Als podiumactrice was ze jarenlang verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel, maar het grote publiek leerde haar kennen via haar werk voor televisie. Vooral door haar rol als Ariane Despinal in de BRT-jeugdserie Kapitein Zeppos veroverde ze in de jaren 1960 de harten van televisiekijkend Vlaanderen.

Despinal is in de serie de vrouw van het hoofdpersonage Kapitein Zeppos, vertolkt door Senne Rouffaer. Later werden Veroft en Rouffaer ook in het echte leven man en vrouw. Rouffaer overleed in 2006.

Verofts faam werd nog groter na haar televisierollen als de brocantehandelaarster Elia in Axel Nort enFreda in Het Zwaard van Ardoewaan, de allereerste jeugdreeks die in kleur werd uitgezonden door de BRT.

Haar carrière was in de periode 1960-1994 ook nauw verbonden met de KVS. In die tijd waren Vic De Ruyter (van 1956 tot 1972) en later Nand Buyl (1972-1992) er artistiek directeur. Veroft speelde aan de zijde van acteurs zoals Walter Moeremans, Dora van der Groen, Anton Peters, Wies Andersen, Jeanine Schevernels en Vic Moeremans. KVS-producties waarin ze schitterde, waren onder meer Het huis van Bernarda Alba (1988-89) en La Grande Magia (1991-1992). Ze werkte ook mee aan de succesvolle KVS-productie >Romeo en Julia (1988-1989).

Aan de samenwerking met de KVS kwam in 1994 voor Veroft abrupt een einde. Op een ploeg van dertien vaste KVS-spelers was ze één van de zeven acteurs die wegens besparingen de laan werden uitgestuurd, een drastische maatregel van de nieuwe KVS-directeur Franz Marijnen. De zeven gedumpten pikten hun ontslag niet en eisten een verbrekingsvergoeding. Het kwam tot een rechtszaak, waarin de arbeidsrechter hen gelijk gaf. Mede daardoor groef het Brusselse theatergezelschap eind jaren 1990 een financiële put. Aan het einde van haar carrière vertolkte Veroft vooral gastrollen, in reeksen zoals De collega’s en Lili en Marleen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni