De Memorial Van Damme kan zeker tot 2022 op de Heizel blijven, en misschien zelfs tot 2030. Dat is twee tot acht jaar langer dan eerder gezegd. De voetbalbond wil in 2020 graag vier EK-wedstrijden organiseren in het geplande stadion op Parking C.

Vandaag geeft de Stad Brussel meer uitleg over het nieuwe nationale stadion op Parking C, maar Het Laatste Nieuws bericht al dat de organisatoren van de Memorial langer de tijd krijgt om te zoeken naar een nieuwe locatie. Het Koning Boudewijnstadion zou immers tot na het EK-voetbal van 2020 kunnen blijven staan.

Verder weet de krant dat het nieuwe nationaal stadion op Parking C 60.000 zitjes zou tellen, maar die capaciteit kan tijdelijk of definitief verminderd worden naar 40.000 plaatsen. Dat staat in het zogenaamde bidbook dat de voetbalbond donderdag indient bij de Europese voetbalbond Uefa. Er zouden zich ook al verschillende kandidaten gemeld hebben om de bouw van het stadion op zich te nemen.

Bond wil Halve finale EK
De Belgische voetbalbond wil graag de openingswedstrijd van het EK organiseren in het nieuwe stadion. Ook twee poulewedstrijden en een kwartfinale of halve finale staan op het verlanglijstje. In september beslist de Uefa over de gaststeden voor het EK. In totaal worden 13 locaties gekozen uit 25 kandidaturen.

Ook als Brussel naast het EK grijpt, zou het stadion er moeten komen. Anderlecht is immers vragende partij voor een nieuw stadion en het Koning Boudewijnstadion voldoet vanaf 2017 niet langer aan alle Uefa-voorwaarden. De kostprijs van het stadion wordt geraamd op 315 miljoen euro. Ten laatste in 2019 moet het klaar zijn.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Sport, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni