‘Melk is goed voor elk’. Hoor je dat ook wel eens aan de ontbijttafel?

Het begint al vroeg: baby’s krijgen (meestal) melk van hun mama. Die melk heet ‘moedermelk’. Maar na enkele maanden stoppen mama’s daarmee. Daarna drinken we melk van de koe. In koemelk zit calcium, en daar groeien we van.

En later?
In westerse landen drinken ook veel volwassenen nog koemelk. Zij moeten nochtans niet meer groeien. Voedingsspecialisten vragen zich al jaren af of melk wel goed is voor volwassenen. Sommige zeggen van wel (‘Voor sterke botten!’), andere beweren van niet (‘We eten al te veel vetten van dieren!’ of ‘Je krijgt er juist zwakke beenderen van!’). Er zijn al veel studies gedaan. Maar er is nog geen duidelijk antwoord.

Zweedse wetenschappers hebben nu een nieuwe test gedaan bij 100.000 volwassenen. De testpersonen deden 30 jaar lang mee aan de studie. De onderzoekers zagen dat wie drie glazen melk per dag dronk, later meer problemen had met zijn hart of botten.

Is dat nu de waarheid? Specialisten discussiëren nog altijd. De ene professor zegt ‘ja’, de andere ‘neen’. De boeren (die koeien melken en met melk hun centjes verdienen) zeggen: ‘Melk is goed voor elk!’. Ook de Vlaamse organisatie die adviseert over voeding (ViGEZ) denkt nog altijd dat melk goed is, ‘maar drink er niet te veel van’. En je kan ook sojamelk drinken, zeggen ze, want daar is vaak calcium aan toegevoegd. En wist je dat calcium ook in groene groenten zit, zoals in broccoli?


Wat denk jij hiervan? Of heb je vragen? Mail naar zazie@bdw.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni