Meer vluchten over Noordrand door werken aan baan 25L/07R

© Belga
04/08/2015

De renovatiewerken op baan 25L/07R van Brussels Airport zijn maandag in een nieuwe fase getreden. Doordat er van 3 tot 15 augustus ook gewerkt wordt aan de kruising van de banen 25L/0R en 01/19 kan momenteel enkel 25R/07L gebruikt worden om te landen en op te stijgen. De Noordrand zal hierdoor in deze periode veel meer opstijgende vliegtuigen over zich heen krijgen.

In principe wordt op Brussels Airport tot 15 augustus steeds 25R gebruikt om te landen en op te stijgen. Als deze baan evenwel niet gebruikt kan worden als gevolg van ongunstige windomstandigheden zal al het vliegverkeer in omgekeerde richting verlopen (op baan 07L). 25R/07L is in feite een en dezelfde baan. De naam 25R wordt gebruikt voor het vertrekkende en landende vliegverkeer in de richting van de Noordrand, 07L voor het vliegverkeer in de richting van de regio ten noorden van Leuven.

Om toename van de lawaaihinder te vermijden vroegen de burgemeesters van Grimbergen, Machelen, Meise, Vilvoorde en Wemmel daarom in maart aan minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) voor een betere spreiding van de vluchten en onder meer de Kanaalroute boven Brussel opnieuw te gebruiken.

"Nieuwe routes uitstippelen voor deze periode was niet mogelijk, omdat Belgocontrol daarvoor een maandenlange voorbereiding nodig heeft. Wel hebben we voor deze periode het aantal vluchten beperkt. Terwijl er overdag in theorie 74 vertrekkende vluchten mogelijk zijn per uur, is dat aantal nu beperkt tot 40. Bovendien is het zo dat lichtere toestellen die geen lange baan nodig hebben nog steeds kunnen landen op andere banen", aldus Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport.

In het kader van deze renovatiewerken, die eens om de 30 jaar moeten uitgevoerd worden aan start- en landingsbanen, worden de bovenste asfaltlagen vernieuwd, de verharde bermen en afwatering opnieuw aangelegd, de riolering gerenoveerd en de lichtbakens voorzien van energiezuinige LED-lampen. De dakplaat van de tunnel onder baan 25L aan de Tervuursesteenweg krijgt een nieuwe waterdichte bekleding. De werkzaamheden gingen eind mei van start en duren volgens de huidige planning tot en met 7 september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni