Fietsen in Brussel masker tegen fijn stof

'Meer fietsen zou 156 jobs opleveren'

© brusselnieuws.be
14/04/2014

Als er in Brussel-Stad evenveel gefietst zou worden als in Kopenhagen, dan zou dat 156 extra jobs opleveren, zo becijferden de Wereldgezondheidsorganisatie en de VN. Het zou ook 12 levens redden.

Brusselaars doen 5 procent van alle verplaatsingen met de fiets, in Kopenhagen wordt voor 26 procent de fiets gebruikt.

Mocht Brussel datzelfde niveau halen, dan zou dat 156 jobs kunnen opleveren, berekenden de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en de Europese Economische Commissie van de Verenigde Naties (UNECE). De studie keek voor die conclusie naar de cijfers van Brussel-Stad voor 2011.

In Kopenhagen zijn er momenteel 650 jobs die te maken hebben met de fiets, voor 549.050 inwoners. In Brussel zijn er voor 163.210 inwoners 37 dergelijke jobs.

Er zouden in Brussel ook 12 mensenlevens gered worden, door een vermindering van het aantal ongevallen en de luchtvervuiling.

De oefening werd voor 56 steden gedaan. In Brussel blijkt de potentiële jobwinst echter veel kleiner dan in sommige andere steden. In Londen zouden er bijvoorbeeld 8.000 jobs kunnen bijkomen.

De onderzoekers wijzen er wel op dat het werkelijke aantal extra jobs hoger zou liggen, omdat indirecte banen als die in de fietsverhuur of fietskoerierdiensten niet meegerekend zijn.

Amsterdam is de stad waar het meest gefietst wordt, daarna volgen Kopenhagen en Berlijn.

De studie geeft toe dat er bij investeringen in groenere transportmethodes ook jobs verloren zouden gaan, bijvoorbeeld in de autosector. "Maar studies concluderen dat groen en gezond transport een netto jobwinst zou opleveren", zegt het rapport.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni