© RTBF

Meer dan dubbel zoveel gft-afval opgehaald

© brusselnieuws.be
03/07/2015

Drie maanden na de invoering van de oranje zak in drie nieuwe Brusselse gemeenten zamelt het Gewest wekelijks 7,3 ton organisch afval in, tegenover 3 ton eind februari. Bevoegd staatssecretaris Fadila Laanan (PS) laat weten zeer tevreden te zijn dat ook de hoeveelheid gerecycleerd gft-afval daarmee meer dan verdubbeld is.

In maart startte het Gewest met een vrijwillige gft-inzameling in Vorst, Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe. De bruine zak die al eerder in Evere en Etterbeek bestond, werd vanaf dat moment oranje. Het afval dat zo apart wordt ingezameld gaat naar een biogasinstallatie.

Toen stond de teller van het aantal inschrijvingen op ongeveer 3.400 personen. Vier maanden later zijn dat er nu al 1.200 meer: in totaal hebben 4.600 gezinnen en instellingen zich ingeschreven. De hoeveelheid wekelijks ingezameld gft-afval is bovendien meer dan verdubbeld.

Bevoegd staatssecretaris Fadila Laanan (PS) wou via de uitbreiding van het proefproject de hoeveelheid gerecycleerd gft-afval opdrijven, en dat lijkt dus goed te lukken.

Er is ook haast bij, want Europa vraagt dat Brussel tegen 2020 50 procent van haar afval recycleert. Op dit moment haalt het Gewest amper 30 procent. De helft van het afval in de witte zak is bovendien groente-, fruit- en tuinafval dat ook via de oranje zak apart kan worden gehouden.

Laanan zet daarom volop in op de vrijwillige gft-ophaling, die vanaf volgend jaar in het hele Gewest wordt ingevoerd. Uit een peiling van Net Brussel bleek eerder al dat de Brusselaar uitgesproken positief is over het apart inzamelen van keukenafval: 92 procent noemt het een goede zaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni