Meer dan 200 pinksterkerken in Brussel

© brusselnieuws.be
13/06/2013
Naar schatting 230 plekken in Brussel bieden onderdak aan een evangelische kerk. Per jaar komen er een tiental bij. Dat blijkt uit het rapport van het Observatiecentrum voor Religie en Vrijzinnigheid van de ULB.

Uit onderzoek blijkt dat er bijna 230 cultusplaatsen in de hoofdstad verbonden zijn aan het CACPE, de officiële vertegenwoordiger van de evangelische en protestantse kerken. De meeste daarvan zijn van evangelische strekking.

Elk jaar zien een tiental nieuwe groepen het licht in Brussel. Soms gebeurt dat omdat bestaande groepen te groot worden en zich gaan onderverdelen. Tegelijk verdwijnen er ook kerkjes of veranderen ze van naam.

Het werkelijke aantal religieuze plekken ligt waarschijnlijk nog hoger, want het cijfer houdt geen rekening met gebedsgroepen en kerken die in huiskamers gevestigd zijn.

"Vaak beginnen groepen gewoon bij een van de leden thuis", aldus het rapport. "Daarna wordt er een gebedsruimte gehuurd; soms een onderverhuring bij een andere groepering. Zo kan het gebeuren dat er drie of vier kerkgemeenschappen één ruimte betrekken."

Onderverhuring
Evangelische gebedsruimtes zijn over het algemeen weinig zichtbaar, en bevinden zich verspreid over de hele stad, "maar met concentraties in de centrale gemeenten zoals Molenbeek, Brussel-Stad, Anderlecht en Schaarbeek, en dan vooral in de minder residentiële zones waar oude industriële of commerciële oppervlaktes gebruikt kunnen worden." Vooral de lage prijzen en de rustige ligging trekt de kerkgemeenschappen die kant op.

Eerder onderzoek schatte dat ongeveer 5 procent van de Brusselaars aan een pinksterkerk verbonden is. Het gaat dan vooral om Sub-Sahara-Afrikanen en Zuid-Amerikanen, met Congolezen en Brazilianen als de belangrijkste nationaliteiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni