Meer dan 10.000 onwettige GAS-boetes in Anderlecht

© brusselnieuws.be
31/03/2015

De gemeente Anderlecht heeft het laatste anderhalf jaar 11.755 GAS-boetes uitgeschreven waarvoor de ambtenaar in kwestie geen bevoegdheid had. Van het geld terugbetalen is geen sprake, zegt burgemeester Eric Tomas (PS).

Het was oppositiepartij Ecolo die met het nieuws naar buiten kwam.

De laatste 18 maanden schreef de GAS-ambtenaar in Anderlecht 11.755 boetes uit voor parkeerovertredingen. Nu blijkt echter dat de ambtenaar dat wettelijk gezien enkel kon doen als de auto in kwestie de circulatie hinderde. Hij deed het echter ook wanneer de wagens in voetgangerszones geparkeerd stonden, of met de wielen op de stoep.

Burgemeester Tomas liet de zaak na de klacht van Ecolo onderzoeken, en moest de groene oppositie gelijk geven. De speciale toestemming van het parket die nodig is voor het uitschrijven van dergelijke boetes, is nooit gegeven.

Maar van een terugbetaling kan geen sprake zijn, zegt Tomas aan Le Soir. “De boetes zijn nooit aangevochten en dat kan nu ook niet meer. Daarenboven zijn er wel degelijk overtredingen begaan. Maar we gaan wel stoppen met het uitschrijven van GAS-boetes voor parkeerfouten.”

Volgens Ecolo haalde de gemeente onterecht 700.000 euro binnen, Tomas houdt het bij 250.000 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni