Meer bomen en gezaagde kasseien voor Zuidstraat

© Belga
29/10/2015

De Brusselse overlegcommissie heeft een gunstig advies onder voorwaarden afgeleverd voor de heraanleg van de Brusselse Zuidstraat, tussen het Rouppeplein en de Steenstraat. Straat en voetpad komen deels op hetzelfde niveau, de Stad kiest gezaagde kasseien en er komen meer bomen dan oorspronkelijk gepland.

Dat bevestigt het kabinet van schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR).

De heraanleg van de Brusselse Zuidstraat kadert in het wijkcontract "Rouppe". De Zuidstraat loopt parallel met de Anspachlaan en werd einde juni voor een groot deel opgenomen in de voetgangerszone.

De stad wil dit deel heraanleggen naar het model van de Kleerkopersstraat, die in het verlengde van de Zuidstraat ligt en al in 2012 verkeersvrij werd. Straat en voetpad zouden deels op hetzelfde niveau komen, de straat wordt heraangelegd in platines en gezaagd porfier, en er komen 21 bomen in plaats van de 9 die er nu staan.

De Zuidstraat moet een fietsers- en voetgangersas worden tussen het Zuidstation en de Grote Markt.

De overlegcommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van stad en gewest, gaf woensdagnamiddag een gunstig advies onder voorwaarden. Zo moeten er meer bomen komen, moet er tussen Rouppe en Bogaerts meer fietsinfrastructuur komen en moet de straat zo worden aangelegd dat het mogelijk blijft de rijrichting te wijzigen.

Op de openbare zitting had stadsbeweging Arau woensdagochtend nog scherpe kritiek geuit op het project. Bij de plannen is volgens Arau te weinig rekening gehouden met het historisch karakter van de straat en werd onvoldoende de link gelegd met de heraanleg van de centrale lanen.

De timing van de werken is nog niet duidelijk. Het begin van de werf was voorzien voor het voorjaar van 2016, maar dan begint ook de heraanleg van de Anspachlaan, en het is niet zeker of de twee tegelijk kunnen plaatsvinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni