Yvan Mayeur 4

'Mayeur wil straatdoden voortaan enkel cremeren'

© FM Brussel
05/01/2015

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) onderzoekt of mensen zonder financiële middelen die op straat sterven in de toekomst alleen nog gecremeerd kunnen worden. Dat schrijft La Capitale. Hij wil zo plaats besparen op het kerkhof. Burgemeester Mayeur ontkent dat ondertussen.

De maatregel moet volgens de krant plaats besparen op het kerkhof, waar een perk voorzien is voor mensen die in armoede leefden. Elke Belgische gemeente beschikt over een budget dat de begrafeniskosten dekt van mensen die zelf geen begrafenis kunnen regelen.

Mayeur was aanvankelijk niet bereikbaar voor een reactie. Op de gemeenteraad van 12 januari ontkent hij echter wat in La Capitale staat.

Bert De Bock van Collectief Straatdoden Brussel heeft geen probleem met het voorstel om deze mensen ook te cremeren, maar er moet wel keuzevrijheid zijn. "Voor ons is het vooral belangrijk dat er waardig afscheid kan worden genomen", zegt hij aan FM Brussel. "Vaak heeft die persoon vrienden of familie die gekend zijn bij sociale organisaties. Wij moeten de mogelijkheid kunnen behouden om een afscheidsceremonie te organiseren, naargelang de geloofsovertuiging van de overledene."

Crematie opleggen als regel is volgens het Collectief Straatdoden Brussel onrespectvol ten opzichte van de overledenen.

Schepen van Erediensten Alain Courtois voegt daaraan toe dat er af en toe maanden na het overlijden nog familieleden opduiken, dus is het beter om geen te radicale beslissing te nemen als stadsbestuur.

In 2014 telde het Collectief 46 straatdoden in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni