Yvan Mayeur 7
© Marc Gysens

Mayeur wil meeting Vlaams Belang in Vaudeville verbieden

© FM Brussel
01/04/2014

De burgemeester van de Stad Brussel Yvan Mayeur (PS) wil niet dat het Vlaams Belang volgende week een meeting houdt in Théâtre Vaudeville .

Later vandaag vraagt hij de uitbater van het Vaudeville Theater in de Koninginnegalerij om de bijeenkomst te annuleren.

Mayeur vreest voor problemen voor de openbare orde, want verenigingen pro en contra extreemrechts roepen via het internet op om te manifesteren tijdens de bijeenkomst van Vlaams Belang.

Mayeur hoopt nu op de medewerking van het theater. Gaat de eigenaar niet op zijn vraag in, dan zal hij de meeting zelf proberen te verhinderen.

"Als Mayeur vreest voor tegenbetogingen, zou er geen enkele Europese top mogen doorgaan", reageert Frédéric Erens, voorzitter van Vlaams Belang Brussel, tegenover deredactie.be. "De uitbater heeft ons verzekerd dat hij niet onder druk van de burgemeester zal zwichten, omdat Vlaams Belang een huurder als een andere is."

In februari verbood Mayeur nog een Vlaams Belang-verkiezingscampagne in het straatbeeld. Hij vond toen dat de campagne tegen de antiracismewet in ging.

'Politiebeslissing'
Mayeur deed de uitspraken maandag tijdens de gemeenteraad, toen hem gevraagd werd waarom ook een reeks andere manifestaties niet toegelaten werden. De Ligue des Droits de l'Homme mocht bijvoorbeeld geen actie voeren naar aanleiding van het bezoek van de Chinese president Xi Jinping.

"Dat was een beslissing van de politie", verklaarde Mayeur. "Ik heb geen enkele manifestatie verboden."

Brussel Kiest 2014

Op zondag 25 mei vallen de federale, gewestelijke en Europese verkiezingen samen. Voor alle Brusselse berichtgeving kunt op een plek terecht: hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Brussel Kiest 2014

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni