Yvan Mayeur 12

Mayeur weigert bezoek Jambon aan Brusselse politie

© brusselnieuws.be
24/12/2014

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) mag van Yvan Mayeur (PS) woensdagavond geen kersttaarten komen brengen bij zijn politiekorps. De burgemeester van de stad Brussel is dan in het buitenland, maar bovendien wil Mayeur eerst een grondig gesprek met Jambon over de werkomstandigheden van de politie.

Sinds de nationale betoging van 6 november is het niet meer goed gekomen tussen burgemeester Mayeur en Jambon. De minister van Binnenlandse Zaken vroeg toen officieel een onderzoek aan naar de bevelen die de politiediensten gekregen hebben van de burgemeester en de hoofdcommissaris, maar dat was niet naar de zin van de Brusselse burgemeester. Tijdens die betoging raakten meer dan honderd agenten gewond. De politie kloeg toen steen en been over het gebrekkige werkmateriaal én over het gebrek aan steun voor de politieagenten in moeilijkheden.

Minister Jambon wilde in deze kersttijden naar eigen zeggen een gebaar van verzoening stellen door woensdagavond om 23 uur aan de Brusselse politie kerststronken en -taarten af te leveren. Maar hij is niet welkom voor Mayeur, zo bericht De Standaard.

De reden die Mayeur daarbij opgeeft is dat hij er zelf niet bij kan zijn. Hij zit immers in het buitenland. Mayeur zegt ook dat hij eerst een ernstig gesprek wil met Jambon vooraleer die kerstcadeautjes mag komen uitdelen aan de politiemensen.

Respect
Volgens Mayeur gaat het niet om een verbod voor Jambon, maar draait alles om respect. Respect voor de politie én voor de burgemeester van de hoofdstad. Hij klaagt erover dat Jambon niets doet met een onafhankelijk rapport dat hem zou vrijpleiten van fouten betreffende de leiding van de politie tijdens de betoging.

“Ik heb hem via de informele weg regelmatig laten weten dat ik een gesprek wil - en dat wil ik nog steeds - maar tevergeefs. Als er dan plots wordt aangekondigd dat Jambon hier van kerstman komt spelen zonder eerst eens even te bellen naar de burgemeester, dan zeg ik stop”, aldus Mayeur in de krant.

Mayeur wil het met Jambon ook hebben over het werkjaar 2014, met Europese toppen, samen 18 dagen lang, 800 betogingen, oververmoeide agenten, een kleiner budget in 2015, schrijft La Libre.

Jambon is van plan om de taarten toch af te leveren bij de Brusselse politie. Niet persoonlijk, maar door twee kabinetsleden.

Eerder had ook burgemeester van Charleroi Paul Magnette (PS) al geweigerd Jambon te ontvangen. Magnette nam die beslissing na de uitspraken van Jambon over de collaboratie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni