Stuur alle vluchten boven de Ring of verplaats de luchthaven. Dat zegt Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). Die vindt het onaanvaardbaar dat er vliegtuigen vliegen boven de Grote Markt.

Vanaf mei vernieuwt Brussels Airport één van zijn drie landingsbanen, en dat zal gevolgen hebben voor de vliegroutes. Mayeur vreest dat de zogenaamde kanaalroute, over het centrum van Brussel, meer overvlogen zal worden. "Ik heb vorige week nog grote toestellen over de Grote Markt zien vliegen, dat is onaanvaardbaar", aldus Mayeur in de studio van TéléBruxelles.

"Alle vluchten zouden over de Ring moeten, die is veel breder dan het kanaal", zegt Mayeur. "Mensen die in de Rand gebouwd hebben, wisten bovendien dat ze gingen wonen in de buurt van de luchthaven. Of anders moeten we opteren voor een sterke, definitieve maatregel en dat is de luchthaven verplaatsen naar een nieuwe locatie."

Het aantal klachten over vliegtuiglawaai is het voorbije jaar exponentieel toegenomen. Het idee om de luchthaven te verplaatsen is al meermaals geopperd, maar nooit concreet overwogen. Onlangs bleek nog dat de meetbare vliegtuigoverlast de laatste jaren globaal genomen is gedaald omdat er steeds minder vliegbewegingen zijn. De vliegtuigen worden bovendien stiller.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni