Mayeur verbiedt optreden Dieudonné

© brusselnieuws.be
17/05/2015

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft een optreden van Dieudonné verboden. De omstreden Franse humorist zou zondagavond zijn opwachting maken in de gebouwen van Thurn & Taxis.

In april besliste de rechtbank nog dat een vandaag geplande zaalshow van Diedonné in Vorst Nationaal niet mocht doorgaan. Her en der was echter te horen dat de komiek toch zijn opwachting zou maken op een geheime locatie.

Het blijk nu te gaan om de site van Thurn & Taxis. Burgemeester Mayeur heeft het optreden ondertussen echter verboden, zo meldt persagentschap Belga. Volgens Mayeur is de directie van de site om de tuin geleid door de organisatoren. Die verkochten het optreden van Dieudonné als een defilé van het onbestaande sportmerk Thor. De show stond aangekondigd op de website van Dieudonné. Wie intekende, kreeg om 15 uur de locatie toegestuurd via e-mail. 500 mensen zaten al in de zaal, maar gingen zonder incidenten naar huis.

De komst van Dieudonné naar Brussel is al meermaals verboden. De Fransman is erg omstreden omwille van zijn geflirt met het antisemitisme. In zijn thuisland is Dieudonné daarvoor ook al veroordeeld. Mayeur baseerde zijn beslissing naar eigen zeggen op het standpunt van Ocad, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, dat het gevarenrisico van het evenement indeelt op niveau 3, op een schaal van 4. "Dat heeft te maken met het publiek dat erop afkomst en de eventuele reacties die het kan uitlokken", zegt de burgemeester in Le Soir.

Mayeur vreesde voor een verstoring van de openbare orde. Hij stuurde de politie naar de site van Thurn & Taxis. Behalve het optreden zijn ook steun- of tegenbetogingen verboden. "Ik heb de politie gevraagd om te waken over het naleven van de Belgische wetten tegen racisme en antisemitisme."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni