Mayeur tegen safe rooms: ‘Geen bunkers bouwen in scholen’

© brusselnieuws.be
24/11/2015

Burgemeester Yvan Mayeur (PS) is niet gewonnen voor het voorstel om safe rooms te installeren in Brusselse scholen. Joëlle Milquet (CDH), minister van Onderwijs in de Franse gemeenschap, stelt zo’n veilige gesloten ruimtes voor om incidenten in scholen te kunnen vermijden.

Mayeur reageert sterk afwijzend op het plan voor safe rooms tijdens een radio-interview bij RTBF: "Ik zie het voorstel van minister Milquet helemaal niet zitten. We gaan geen bunkers bouwen in scholen."

Het onderwijs in Brussel-Stad telt 35.000 leerlingen en studenten en een personeelsbestand van 5.200 mensen. "Natuurlijk werken we er heel hard aan om hun veiligheid te garanderen. Met onze Brusselse ploeg, regionaal met de 19 burgemeesters, én met de nationale veiligheidsraad."

Mayeur wil vooral geen hysterisch klimaat creëren. "We moeten niet beginnen te improviseren over maatregelen waarvan ik me geen seconde kan inbeelden dat ze naar de werkelijkheid vertaald kunnen worden." Realistisch blijven en vertrouwen op het oordeel van professionele veiligheidsadviseurs is noodzakelijk volgens de burgemeester.

Ook Roberto Galluccio, afgevaardigd bestuurder bij de Franstalige onderwijskoepel CPEONS, reageert zeer negatief op de safe rooms. "Het angstklimaat doen toenemen is zeker in scholen niet wenselijk. Scholen zijn plekken om te leren, liever in een serene sfeer dan onder extreme hyperbewaking", zegt hij. "Anders bouwen we ineens ook atoomkelders in de scholen!", voegt hij er met enig sarcasme aan toe.

Bij het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zijn mogelijke safe rooms ook geen onderdeel van het veiligheidsplan. "Qua infrastructuur letten we vooral sterk op de schoolpoort. De toegang van de school verdient extra alertheid", klinkt het.

Een ander belangrijk aandachtspunt is volgens het kabinet van minister Crevits het evacuatieplan. "Aan de scholen is gevraagd om dit goed op te frissen. Iedereen moet weten wat te doen bij een evacuatie." De extra aandacht voor veiligheid is vorige week al met de scholen besproken, toen veiligheidsniveau 3 nog overal van kracht was. Nu is er nog dagelijks overleg.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni