Mayeur: ‘Provocatie moest vermeden worden’

Christophe Degreef, Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
19/11/2014

Burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft zich op de gemeenteraad uitgebreid verdedigd tegen de aantijgingen dat hij de betoging van 6 november uit de hand heeft laten lopen. Volgens de oppositie deed Mayeur dat goed gedocumenteerd. Tot het onderzoek van minister Jan Jambon (N-VA) is afgelopen, blijven er echter onduidelijkheden.

M et 132 zijn ze, de politieagenten die op 6 november gewond raakten tijdens de massale betoging die de drie grootste Belgische vakbonden hadden georganiseerd tegen de besparingsplannen van de regering-Michel. 91 onder hen zijn werkonbekwaam voor enige tijd. Brussels burgemeester Mayeur is naar eigen zeggen bij zijn politiediensten te rade gegaan om vragen van de oppositie te kunnen beantwoorden.

Volgens Mayeur moet het debat op de gemeenteraad dwalingen en geruchten voor eens en voor altijd uit de wereld helpen. Alhoewel ook de oppositie – FDF, CDH en N-VA – toegaf dat Mayeur goed gedocumenteerd was, blijven er toch veel onduidelijkheden bestaan.

Zoals wanneer Mayeur zei dat hij op de trappen van de Beurs naast een politiecommissaris stond om de betoging te overzien. Inderdaad, hij stond daar naast een commissaris, en geheel naar waarheid heeft diezelfde commissaris later in de klappen gedeeld. Meer nog: hij is een van de ergste zwaargewonden geworden, zo weet Mayeur. Volgens onze informatie heeft Mayeur echter enkele minuten met deze man – de directeur van de lokale recherche – gepraat, en daarna gezegd dat hij niet meer nodig was. Waarop de directeur naar de Hallepoort is vertrokken, waar de ergste rellen plaatsvonden. Hij is nadien op eigen initiatief zijn collega’s gaan helpen.

Brandende autowrakken
Mayeur gaf tijdens de gemeenteraad wel een verdienstelijk overzicht van wanneer de betoging uit de hand begon te lopen. Om 11 uur al maakte de politie melding van dokwerkers die de leiding namen en agenten begonnen te provoceren. Mayeur zegt vervolgens zelf dat het politiepersoneel zich moest terugtrekken “om verdere provocatie te vermijden.” Om 13.29 uur vervolgens signaleerde de politiezone Zuid dat ze werd aangevallen door een zestigtal dokwerkers, allen onherkenbaar. Er wordt onmiddellijk versterking gevraagd, die evenwel te laat aankomt door “de moeilijke configuratie van het terrein en de moeilijke verplaatsing door het verkeer.”

Om 13.38 uur wordt het eerste waterkanon ingezet, zeven minuten later het tweede. Om 14.09 uur vraagt de zone Zuid opnieuw versterking. Nadien gaf Mayeur toe dat de waterkanonnen ook werden ingezet om brandende autowrakken te blussen, om verdere schade aan huizen te voorkomen. Pas op het einde van de betoging zou de politie overgaan tot het uiteendrijven en arresteren van relschoppers.

Anarchisten
Daarmee bewijst Mayeur zijn aanpak, inderdaad, en zegt hij met meer woorden wat zijn methode is: een zekere mate van geweld toelaten om de gemoederen niet verder te verhitten. Mayeur geeft eerlijkheidshalve toe dat de relschoppers niet alleen Antwerpse dokwerkers waren, zoals hij voor, tijdens en na de betoging uitentreuren zal herhalen, maar dat er ook anarchisten en extreemlinkse elementen bij betrokken waren. Mayeur maakt slechts kort melding van de rellen in de Anneessenswijk, buiten het parcours, waar demonstranten zich te buiten gingen aan excessief gedrag, adolescenten die in de wijk woonden als antwoord daarop agressief werden, en de betogers dan maar de Anneessenswijk binnentraden om een robbertje te vechten met de plaatselijke jeugd.

Mayeur verwijt ten slotte zijn Antwerpse collega De Wever dat die de Antwerpse dokwerkers niet in Antwerpen zelf heeft laten aanhouden. Daarmee antwoordt Mayeur niet op de vraag waarom dat in Brussel niet mocht. Of toch: het ging niet, want er was te veel volk, en het zou andere betogers in gevaar hebben gebracht.

Bij de politie klinkt het dat er in Brussel sowieso voorzichtig wordt omgesprongen met administratieve aanhoudingen.

Deze week komt federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon met de uitkomst van zijn onderzoek naar wat er gebeurd is. Ondertussen vraagt de VSOA-vakbond een onderzoek naar alle communicatie die er op 6 november heeft plaatsgevonden tussen politie, hoofdkwartier en burgemeester.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni