Yvan Mayeur 13

Mayeur: ‘Politie kreeg alle nodige middelen’

© brusselnieuws.be
08/11/2014

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) ontkent dat hij tijdens de nationale betoging van donderdag agenten verboden heeft om hun collega’s te hulp te komen. Hij beschuldigt politievakbond VSOA er ook van leugens te verspreiden.

Mayeur reageert ferm op de kritiek van zijn agenten en hun vakbond over de leiding tijdens de nationale betoging van donderdag. “Dit is laster en manipulatie”, zegt hij aan La Libre Belgique. “De politievakbond liegt als ze zegt dat ik niet voldoende middelen ter beschikking heb gesteld of dat ik een interventie heb verboden. Dat is compleet uit de lucht gegrepen.”

De burgemeester herinnert er ook aan dat hij niet de leiding heeft op het terrein tijdens een manifestatie. “De korpschef heeft de operationele leiding”, zegt hij. “Hij vraagt aan mij de nodige middelen als de zaken uit de hand lopen. Toen hij mij gebeld heeft voor het gebruik van traangas of het waterkanon, heb ik systematisch toestemming gegeven. Wat de vakbond zegt is een schandelijke leugen. Hun nieuwe afgevaardigde is oud-directeur voor de ordehandhaving. Ze liegen en ze weten het.”

Mayeur was zelf ook aanwezig op de betoging. “Maar dat was in mijn hoedanigheid van burgemeester en niet als deelnemer”, zegt hij. “Het is mijn job om te kijken hoe de zaken verlopen.”

Tussen de politievakbond en Mayeur botert het al een tijdje niet. Onder meer de plannen van de burgemeester om in politiecommissariaten veiligheidscamera’s op te hangen. Die beslissing kwam er nadat een aantal agenten jongeren hadden mishandeld.

Ook de plannen van Mayeur om het korps om te vormen tot een nabijheidspolitie, stuiten volgens de burgemeester op weerstand.

Korpschef: ‘Al het noodzakelijke gedaan’
De korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Guido Van Wymersch heeft ondertussen meer uitleg gegeven over de leiding tijdens de betoging van donderdag. Hij reageert zo op anonieme verklaringen in Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure waarbij agenten beweerden dat ze in de steek gelaten werden. “"Toen een geïsoleerde politie-eenheid in moeilijkheden geraakte werd onmiddellijk de noodzakelijke politieversterking voorzien", luidt het.

Voor de betoging was wel besloten om een discrete opstelling te hanteren. Die beslissing van de burgemeester kwam er op voorstel van de politie, aldus de korpschef. "Bij aanvang van de eerste incidenten ter hoogte van de Fonsnylaan werd beslist om niet onmiddellijk in te grijpen, aangezien er zich op dat ogenblik immers nog honderdduizenden vreedzame betogers op de voorziene reisweg bevonden", luidt het. "Prioritair voor onze diensten was te vermijden dat de relschoppers zich tussen de vreedzame betogers zouden vermengen. Toen een geïsoleerde politie-eenheid in moeilijkheden geraakte, werd onmiddellijk de noodzakelijke versterking voorzien."

Volgens de korpschef werd dan ook beslist om de eenheden tijdelijk terug te trekken om te vermijden dat de relschoppers tussen de vreedzame betogers werden teruggedreven, "hetgeen ook bij hen onvermijdelijk tot onschuldige slachtoffers zou geleid hebben". Er zou ook onmiddellijk het bevel gegeven zijn om sproeiwagens en traangas in te zetten om een afstand te creëren tussen de politiediensten en de relschoppers.

"Zodra het einde van de stoet de plaats had verlaten werd direct het bevel gegeven de relschoppers uiteen te drijven en aan te houden", luidt het tot slot. "Ondertussen zijn de diverse betrokken politiediensten, in nauw overleg met het parket van Brussel gestart met de identificaties van de relschoppers teneinde hen te kunnen vervolgen."

Volgens een nieuwe voorlopige balans raakten bij de rellen van donderdag 111 agenten gewond. Enkele van hen liggen nog steeds in het ziekenhuis.

Burgemeester Mayeur reageerde ook via Twitter uitgebreid op de zaak:

Pure manipulatie vd liberale politievakbond in HLN ! 2u. voor incidenten observeerde ik al met politie betoging aan de beurs

— yvan mayeur (@YvanMayeur) November 8, 2014

De oneerlijkheid v deze vakbond, die mij al sinds mijn aanstelling vijandig gezind is, bereikt hier zijn hoogtepunt !

— yvan mayeur (@YvanMayeur) November 8, 2014

J'ai accordé à PolBru tous les moyens matériels et humains qui m'ont été demandé pour le maintien de l'ordre de la manif. Le SLFP ment.

— yvan mayeur (@YvanMayeur) November 8, 2014

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni