Mayeur: 'Liever meer middelen voor politie dan leger'

© FM Brussel
19/01/2015

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) is niet tegen de inzet van militairen voor de bewaking van mogelijke terreurdoelwitten, maar verkiest extra middelen voor de hoofdstedelijke politie. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zal Mayeur nog deze week uitnodigen voor een gesprek.

Momenteel worden 65 militairen ingezet om mogelijke terroristische doelwitten te beschermen. "Dat is een antwoord op een uitzonderlijke situatie, maar ik verkies extra middelen voor onze politie", zegt Mayeur aan FM Brussel.

De roep om meer agenten is niet nieuw. De zone Brussel-Hoofdstad-Elsene heeft volgens de burgemeester achttien politieke topontmoetingen en 800 manifestaties in goede banen moeten leiden. "Dat kost veel geld en onze agenten zijn moe", klinkt het. "Toen ik vorig jaar al meer middelen vroeg, kreeg ik die niet, maar nu is er wel budget voor militairen."

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon laat ondertussen weten dat hij Mayeur nog deze week een uitnodiging zal sturen voor overleg.

De verhouding tussen Mayeur en Jambon was erg gespannen sinds de uit de hand gelopen nationale betoging op 6 november. Vorige week ontmoetten beide heren elkaar echter op de nieuwjaarsreceptie van de Brusselse politie. Een toenadering lijkt in de maak.

"Ik weet dat hij een N-VA'er is, en dat ik tot de PS behoor, maar binnen een reële problematiek als die van vandaag bestaan er volgens mij geen partijen meer. We moeten samenwerken, punt", zei Mayeur eerder vandaag in De Ochtend. "Ik ben echt vragende partij voor overleg. Dit is geen politiek spel." Kijk ook naar de reportage van tvbrussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni