Yvan Mayeur 13

Mayeur: ‘De Wever had dokwerkers al kunnen oppakken’

© brusselnieuws.be
14/11/2014

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) had meer kunnen doen om rellen te voorkomen bij de nationale betoging, bijvoorbeeld door dokwerkers al op te pakken. Dat zegt zijn Brusselse collega Yvan Mayeur (PS). "Onbegrijpelijk", reageert De Wever.

Mayeurgaf vrijdag tekst en uitleg bij verschillende Franstalige media en in de studio van tvbrussel. Volgens hem had De Wever de dokwerkers, die voor het gros van de onrust op de betoging zorgden, kunnen thuis houden. “Die mensen hadden al in Antwerpen voor onrust gezorgd en de wet op hooliganisme is duidelijk”, zegt Mayeur. “Men had er in Antwerpen al voor moeten zorgen dat die mensen niet naar Brussel konden afzakken. Wij hadden na een eerdere betoging al gezegd dat de dokwerkers veel problemen zouden veroorzaken.”

Mayeur ligt al sinds vorige week onder vuur voor zijn optreden tijdens de nationale betoging van 6 november, onder meer van binnen het eigen politiekorps. Dat korps verweet hem een gebrek aan respect en stelde vragen bij zijn leiding.

De berichten dat Mayeur agenten zou verhinderd hebben om gewonde collega’s te hulp te komen doet hij af als onzin. “Wat een walgelijke gedachte”, klinkt het.

Nog volgens de Brusselse burgemeester verliep de betoging van 6 november grotendeels normaal. “120.000 mensen hebben kunnen betogen zonder problemen”, zegt hij. De rellen vonden op het einde van de betoging plaats.

Bij die situatie waren de middelen van de politie wel ontoereikend, aldus Mayeur “voor wat we op het terrein tegenkwamen”. "De borstbescherming was bijvoorbeeld niet voldoende", zegt Mayeur. "Dat moet veranderen. We hebben lessen getrokken”, klinkt het.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) krijgt een veeg uit de pan. Die beloofde na de rellen een onderzoek, maar heeft volgens Mayeur nog geen contact met de Brusselse burgemeester opgenomen. “Het is nu negen dagen en ik heb nog niet van hem gehoord. Hij heeft in de Kamer ook gezegd dat hij de betoging in Brussel zou evalueren met de politie van Antwerpen”, klinkt het. “Het is toch onbegrijpelijk dat hij dit niet met ons doet.”

De Wever: 'Onbegrijpelijk'
Bart De Wever zelf reageert dat hij geen wettelijke basis had om de dokwerkers op te pakken. "Mijnheer Mayeur moet mij eens uitleggen op basis van welke wet ik iemand had moeten oppakken die gaat deelnemen aan een toegestane betoging", zegt De Wever aan de VRT. "De voetbalwet is hier alvast niet van toepassing. Maar ja, een kat in het nauw maakt rare sprongen."

Bij de betoging van 6 november raakten meer dan honderd agenten gewond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni